ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 130€

Ξενάγηση το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στις 13.30 στην έκθεση «1821/1922: Η νίκη και η Ήττα / Ο θρίαμβος και η καταστροφή» από την Λουΐζα Καραπιδάκη.

H έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά στην Sianti Gallery με τίτλο «1821/1922: Η νίκη και η Ήττα / Ο θρίαμβος και η καταστροφή» ολοκληρώνεται με επιτυχία στις 2 Απριλίου 2022. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη «ο Βαγγέλης Τζερμιάς, εμπνευσμένος από τη φράση του Πωλ Βαλερύ «Η μνήμη είναι το μέλλον του παρελθόντος», ξεκίνησε έναν εικαστικό διάλογο με αφορμή την επέτειο δύο γεγονότων-σταθμών στην Ελληνική Ιστορία, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922, μιας ανέλπιστης νίκης και μιας ανυπολόγιστης ήττας.

 

Τις ιστορικές αναφορές του ο Τζερμιάς τις πλαστουργεί με μια ιδιότυπη αφηγηματική δύναμη, χρησιμοποιώντας ως εκφραστικά εργαλεία την αυθόρμητη γραφή του, τις επιλεκτικές σχηματοποιήσεις, ενίοτε και τις δραστικές αφαιρέσεις, την επιδέξια χρήση του χρώματος και τη συνθετική του ικανότητα». Τελικά, τα έργα τέχνης ζουν την δική τους ζωή στον δικό τους χρόνο , που όμως ταυτίζεται με τον δικό μας ιστορικό χρόνο. Αυτός είναι που χαρακτηρίζεται από την διαχρονικότητα, όπως και τα έργα του Βαγγέλη Τζερμιά. Άλλωστε, όλες αυτές οι ιστορικές στιγμές, που αποδίδονται με μια μεταφυσική ρεαλιστικότητα, εκπροσωπούν μια μικρή αιωνιότητα. Και με τον τρόπο αυτό ο καθένας από εμάς μετέχει και στον χρόνο και στο ίδιο το έργο. Στην ουσία γίνεται μέτοχος στην όλη διαδικασία της δημιουργίας του έργου. Τα μεγάλα έργα του Τζερμιά φαίνονται απλά κι εύκολα. Δεν είναι όμως. Δεν αποκαλύπτουν τον χρόνο που χρειάστηκε ο καλλιτέχνης για να τα φιλοτεχνήσει αλλά ρέουν μέσα σ’ αυτόν αποτυπώνοντας εμφατικά τις αντιθετικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Τις σχεδόν αυτόφωτες, απόλυτα παραστατικές και εκφραστικές του 1821 και τις τραγικές, σκοτεινές, δραματικές του 1922.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 2 Απριλίου στη 1:30 η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη θα πραγματοποιήσει ξενάγηση. Θα ακολουθήσει απολαυστική συζήτηση και με τους καλλιτέχνες Θανάση Λάλα και Βαγγέλη Τζερμιά.

Συμπληρώστε τη φόρμα

Δεν βρέθηκαν πεδία.

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα
Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη | Μετρό Ευαγγελισμός | Περιοχή Χίλτον

Updating ..
Το καλάθι σας είναι άδειο.
Call Now Button