ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 130€

Ατομική Έκθεση “Αντάμωμα – Μνήμες” Απόστολος Χαντζαράς

«Αντάμωμα-Μνήμες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Απόστολου Χαντζαρά, που φιλοξενείται στην Sianti Gallery από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2021. Όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης, η ενότητα των έργων του με ιστορική μνήμη για το ΄21 αποτελεί την έκφραση ενός πολυσύνθετου εικαστικού κόσμου με χαρακτήρα κοινωνικό, ιστορικό αλλά κυρίως συμβολικό.  

Η Βασιλική Σιαντή σε μια μίνι συνέντευξη με τον Απόστολο Χαντζαρά

 

Ο Απόστολος Χαντζαράς χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τα έργα μου με αναφορές στο ΄21 για μένα σημαίνουν κάτι περισσότερο από μία ζωγραφική φόρμα ή ένα σύγχρονο σχέδιο design. Είναι ένα Έπος. Γεννήθηκα στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, όπου για κάποιους ανθρώπους, οι ήρωες τιμώνται ακόμα και ζωντανεύουν μέσα από τα δημοτικά τραγούδια και τις παραδόσεις. Το πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι είναι η πιο σημαντική συνιστώσα της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ο πατέρας μου ζωγράφισε τις εικόνες του μοναστηριού τονίζοντας τον θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι παρέες των αρματωμένων, οι καβαλαραίοι ανταμώνουν κάθε χρόνο σε ένα τελετουργικό αναβίωσης. Με νταούλια και ζουρνάδες σε μία αναπαράσταση των εκστατικών χορών χορεύουν με τα χέρια ψηλά, σέρνουν τον τσάμικο. Και τότε Γη και Ουρανός γίνεται ένα! Τους διαπερνάει ο Ήρωας!

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτική Αττικής, Ελένη Τάτλα λέει χαρακτηριστικά: “Σε αυτή τη σειρά έργων ζωγραφικής με αναφορά στα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ο Απόστολος Χαντζαράς αρνείται ότι η αισθητική εμπειρία αποκλείει την αλήθεια και ασχολείται με το θέμα της ιστορικής συνείδησης ως βάσης αναζήτησης της αλήθειας σε σχέση με τη σύγχρονη δημιουργία και τον τρόπο ζωής. Εδώ η αλήθεια γίνεται κατανοητή όχι ως αντικειμενική γνώση δεκτική αποδείξεως, αλλά ως βαθύτερη διερώτηση για την ανθρώπινη ελευθερία. Η αναζήτηση της αλήθειας ως έκφρασης της ανθρώπινης ελευθερίας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η τέχνη κατά τη νεοτερικότητα μπορεί να υπάρξει, όπως θα υποστήριζε ο Γερμανός φιλόσοφος Hans-Georg Gadamer.”

Από την πλευρά της, η Managing Director της Sianti Gallery, Βασιλική Σιαντή γράφει χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτή την ενότητα των έργων του Απόστολου αποκαλύπτονται μικρά θαύματα, ζωντανεύουν οι μνήμες και τοποθετούνται στο σήμερα. Σύμβολα ένδοξων εποχών του παρελθόντος εντάσσονται σε μία σύγχρονη δυναμική ζωγραφική. Τα σώματα των ηρώων μυώδη και ρωμαλέα παραπέμπουν σε καθημερινούς ανθρώπους, που παλεύουν για όλα όσα τους ανήκουν. Η διαπεραστική τους ματιά καθηλώνει τον θεατή αναδεικνύοντας μία νέα οπτική. Αυτή, όμως, διατηρεί τον σεβασμό του παλαιού συμβόλου μέσα σε μία σύγχρονη Τέχνη. Τα χρώματα του Χαντζαρά είναι τόσο ζωηρά και ταυτόχρονα τόσο εκκωφαντικά που δεν μας αφήνουν περιθώριο παρά να εντάξουμε την Τέχνη στη ζωή μας».

Φωτογραφίες Εγκαινίων

prosklisi
εργο 3
11
17
5
9
10

Ο Απόστολος Χαντζαράς
ζωγραφίζει τη βιτρίνα της Sianti Gallery

Διάρκεια: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου – Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα
Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη | Μετρό Ευαγγελισμός | Περιοχή Χίλτον

Updating ..
Το καλάθι σας είναι άδειο.
Call Now Button