Τα γλυπτά… στο METRO
Οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ μπορούν να προσφέρουν μια μικρή στάση για λίγη τέχνη που μας περιβάλλει καθημερινά. Παρακάτω θα βρείτε μια μικρή επιλογή από το πλήρως έντεχνο δίκτυο σταθμών του αθηναϊκού ΜΕΤΡΟ.
Τίτλος: Mott Street
Θέση: Σταθμός Ευαγγελισμός (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων)
Έτος Κατασκευής: 1983
Υλικό Κατασκευής: Σίδερο, φως νέον
Καλλιτέχνης: Χρύσα
Έργο επηρεασμένο από την κινέζικη καλλιγραφία. Το όνομα προέρχεται από τον κεντρικό (αν και στενό) δρόμο της China Town του Manhattan, Mott Street. Η τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας έγινε με απόφαση της εταιρίας «Αττικό Μετρό», έχοντας ως στόχο τόσο την αισθητική αναβάθμισή των όσο και την προβολή Ελλήνων δημιουργών. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής. Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, η «Αττικό Μετρό» αποφάσισε την συγκρότηση Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης. Η επιτροπή αρχικώς επέλεξε να τιμήσει τους εν ζωή καλλιτέχνες της γενιάς του 1930 και 1960 με απευθείας αναθέσεις, για να ακολουθήσουν αυτές σε σημαντικούς νεότερους καλλιτέχνες. Διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν για τα έργα που φιλοξενούνται στους σταθμούς Μέγαρο Μουσικής και Πανόρμου ενώ έχουν επιλεγεί κι έργα σπουδαίων εκλιπόντων καλλιτεχνών. Όλα τα έργα τέχνης έχουν αγοραστεί από την εταιρία, ενώ δωρεά αποτελεί το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Αίθριο», που εκτίθεται στο σταθμό Σύνταγμα. Τέλος, όλα τα έργα τέχνης έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για τους χώρους του Μετρό, εκτός από το έργο της Chryssa «Mott Street», που εκτίθεται στο σταθμό του Ευαγγελισμού. Στους χώρους όπου εκτίθενται αρχαία ευρήματα, δόθηκε μεγάλη σημασία, ώστε μεταξύ τους να αναπτύσσεται μια γόνιμη συνομιλία, χωρίς η μία έκθεση να επισκιάζει την άλλη.
Τίτλος: Μετρώ
Θέση: Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων)
Έτος Κατασκευής: 2004
Υλικό Κατασκευής: Ανοξείδωτος χάλυβας, υαλόμαζα, πέτρα
Καλλιτέχνης: Κώστας Βαρώτσος
Στα πλαίσια αναμόρφωσης του Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία «Αττικό Μετρό», συγκροτώντας Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης, ανέλαβε την τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του σιδηροδρόμου, έχοντας ως στόχο, τόσο την αισθητική αναβάθμιση όσο και την προβολή των εν ζωή Ελλήνων δημιουργών της γενιάς του 1930 και 1960. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής. Στον σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας παρουσιάζεται ένας ιδιότυπος γαλαξίας από διάσπαρτους εκκρεμείς λίθους. Ο καλλιτέχνης, Κώστας Βαρώτσος, έχει δημιουργήσει έναν ουράνιο θόλο, με αιωρούμενες πέτρες και γυάλινους λίθους – 800 κομματιών, κυμαινόμενου μεγέθους και βάρους, αναρτημένων από την οροφή του κεντρικού χώρου του σταθμού, με συρματόσχοινα ανοξείδωτου χάλυβα. Όμοιες γυάλινες επεμβάσεις υπάρχουν στις αποβάθρες, συμπληρώνοντας συμβολικά το κεντρικό θέμα.
Τίτλος: Υπόγειο Πάρκο
Θέση: Σταθμός Εθνική Άμυνα (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων)
Έτος Κατασκευής: 2000
Υλικό Κατασκευής: Χάλυβας & κοιλοδοκός
Καλλιτέχνης: Κώστας Τσόκλης
Στα πλαίσια αναμόρφωσης του Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία «Αττικό Μετρό», συγκροτώντας Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης, ανέλαβε την τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του σιδηροδρόμου, έχοντας ως στόχο, τόσο την αισθητική αναβάθμιση όσο και την προβολή των εν ζωή Ελλήνων δημιουργών της γενιάς του 1930 και 1960. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής. Ο σταθμός της Εθνικής Άμυνας, στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, έχει χαρακτήρα οικολογικό. Τα δώδεκα μεταλλικά δέντρα, του Κώστα Τσόκλη, που φέρουν ζωγραφικές παρεμβάσεις, αντανακλώμενα στον αντικρινό καθρέφτη, πολλαπλασιάζονται, δίνοντας έτσι την εντύπωση ενός δάσους – εξ ου και ο τίτλος της εγκατάστασης, «Υπόγειο Πάρκο».
Τίτλος: Νέα Γενιά ΙΧ / Nouvelle Generation IX
Θέση: Σταθμός Εθνική Άμυνα (Αποβάθρα του σταθμού)
Έτος Κατασκευής: 1988
Υλικό Κατασκευής: Σίδερο
Καλλιτέχνης: Κώστας Κουλεντιανός
Στα πλαίσια αναμόρφωσης του Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία «Αττικό Μετρό», συγκροτώντας Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης, ανέλαβε την τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του σιδηροδρόμου, έχοντας ως στόχο, τόσο την αισθητική αναβάθμιση όσο και την προβολή των εν ζωή Ελλήνων δημιουργών της γενιάς του 1930 και 1960. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής.
Στον σταθμό της Εθνικής Άμυνας, ένα από τα γλυπτά του διακόσμου της αποβάθρας είναι η «Νέα Γενιά ΙΧ» του Κώστα Κουλεντιανού. Πρόκειται για μία σύνθεση αφαιρετικού χαρακτήρα, από σίδερο, ύψους δύο μέτρων, που εδράζεται σε χαμηλό παραλληλόγραμμο βάθρο. Το έργο αποτελεί τμήμα μιας ομότιτλης σειράς έργων, με την οποία ο γλύπτης συμμετείχε στην Biennale της Βενετίας (1980), αντιπροσωπεύοντας τη χώρα μας.
Τίτλος: Πομπή
Θέση: Σταθμός Αμπελόκηποι (Σε όλους τους χώρους του σταθμού)
Έτος Κατασκευής: 2000
Υλικό Κατασκευής: Μεταλλικά στοιχεία, φωτοβόλοι σωλήνες νέον
Καλλιτέχνης: Στέφανος Αντωνάκος
Φωτογλυπτό έργο που απλώνεται σε μέρη, σε όλους τους χώρους του σταθμού. Οι φωτοβόλοι σωλήνες νέον φωτίζουν με έντονα και διαφορετικά χρώματα τις μεταλλικές γεωμετρικές συνθέσεις που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν οι επιμήκεις συνθέσεις στα εξωτερικά κλιμακοστάσια του σταθμού και οι κυκλικές.
Η τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας έγινε με απόφαση της εταιρίας «Αττικό Μετρό», έχοντας ως στόχο τόσο την αισθητική αναβάθμισή των όσο και την προβολή Ελλήνων δημιουργών. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής.
Τίτλος: Μαζαρεκο
Θέση: Σταθμός Πανόρμου (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, μετόπες κλιμακοστασίων, αποβάθρα σταθμού προς “Αεροδρόμιο”)
Έτος Κατασκευής: 2006
Υλικό Κατασκευής: Ανοξείδωτος καθρέφτης, συρματόσχοινο, σωλήνες νέον
Καλλιτέχνης: Μιχάλης Κατζουράκης
Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι ο καθρέφτης, οι μεταλλικές περσίδες και οι σωλήνες με φως νέον, σε διαφορετικές συνθέσεις ποικίλων διαστάσεων. Η εντυπωσιακή κατασκευή στην οροφή του επιπέδου έκδοσης των εισιτηρίων, σε συνδυασμό με τον ολόσωμο επιτοίχιο καθρέφτη, διαστάσεων 480Χ300εκ., προσδίδουν ιδιαίτερη χάρη στον χώρο. Το παιχνίδι των χρωμάτων και των αντανακλάσεων δημιουργούν την αίσθηση του ρυθμού μιας χορευτικής σκηνής. Οι κυκλικές συνθέσεις, διαμέτρου 220εκ. στις μετόπες των κλιμακοστασίων και η μεταλλική κατασκευή στην αποβάθρα ανάλογης αισθητικής, ολοκληρώνουν το συναίσθημα του θεατή.
Τίτλος: Θνήσκων Πολεμιστής
Θέση: Σταθμός Εθνική Άμυνα (Αποβάθρα του σταθμού)
Έτος Κατασκευής: 1971
Υλικό Κατασκευής: Χαλκός
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Καλαμάρας
Στα πλαίσια αναμόρφωσης του Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία «Αττικό Μετρό», συγκροτώντας Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης, ανέλαβε την τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του σιδηροδρόμου, έχοντας ως στόχο, τόσο την αισθητική αναβάθμιση όσο και την προβολή των εν ζωή Ελλήνων δημιουργών της γενιάς του 1930 και 1960. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής. Στον σταθμό της Εθνικής Άμυνας, ένα από τα γλυπτά του διακόσμου της αποβάθρας είναι ο «θνήσκων πολεμιστής» του Δημήτρη Καλαμάρα. Πρόκειται για ένα χάλκινο γλυπτό, που στήθηκε στον εν λόγω σταθμό ως φόρος τιμής στον Άγνωστο Στρατιώτη. Αρχικά είχε τοποθετηθεί στην πλατεία της Φλώρινας (1971).
Πηγή φωτογραφιών: atenistas