Η τέχνη μας “χαλαρώνει”
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως αισθάνεστε μετά από μία επίσκεψη σε μια γκαλερί ή σ’ ένα μουσείο;
Τέτοιες εμπειρίες έχουμε όλοι να θυμηθούμε από τα παιδικά μας χρόνια, όταν οι γονείς μας θέλοντας να αξιοποιούν τον ελεύθερο μας χρόνο, μας οργάνωναν βόλτες τα σαββατοκύριακα σε μουσεία και γκαλερί. Τελικά, το συναίσθημα που νιώθαμε από αυτές τις βόλτες «φώλιασε» στην ψυχή μας και ως ενήλικες πια αναζητούμε οτιδήποτε καινούριο εκτίθεται στους χώρους τέχνης για να ζήσουμε και νέες εμπειρίες.
Κάποιοι το κάνουν για να είναι κοινωνικά αποδεκτοί ενισχύοντας το πρότυπο του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ κάποιοι άλλοι από απλή περιέργεια ή κάποιοι για να είναι ενήμεροι για οτιδήποτε συμβαίνει στην πόλη μας σπεύδουν να επισκεφθούν την Εθνική Πινακοθήκη, που μόλις εγκαινιάστηκε. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που πραγματικά νιώθουν την ενέργεια που αποπνέουν τα έργα τέχνης μέσα σε μία γκαλερί ή ένα μουσείο; Ποιοι οδηγούμενοι από το συναίσθημα θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του έργου και κατ΄ επέκταση για τη ζωή του ίδιου του καλλιτέχνη; Εμένα, λοιπόν, έχοντας τον πολλαπλό ρόλο μιας σύγχρονης γυναίκας μου έχει συμβεί! Και το συναίσθημα είναι πραγματικά δυνατό, σχεδόν εκρηκτικό και παράλληλα τόσο βαθύ και πολύτιμο.
Εκκρίνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς, η αδρεναλίνη κατακλύζει το σώμα για να δώσει ορμητική ροή στην γνώση, την παρατήρηση, την εμπειρία. Η αγάπη για την τέχνη είναι τόσο διάχυτη μέσα σ΄ έναν ανάλογο χώρο, που οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν στιγμές χαλάρωσης μπροστά σ’ ένα έργο τέχνης ταξιδεύοντας στις εποχές, στον χρόνο, σε φανταστικούς κόσμους. Αυτό, ακριβώς, το συναίσθημα έχει αποδειχθεί και λογικά.
Σε μια πρόσφατη έρευνα 2.521 συμμετεχόντων που διεξήγαγε ο βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Art Fund, διαπιστώθηκε ότι η απάντηση «πάω σε μουσεία ή γκαλερί για να χαλαρώσω» ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Η μελέτη υποστηρίζει πως το 63% των Βρετανών ενηλίκων «συνηθίζουν να επισκέπτονται ένα μουσείο ή μια γκαλερί για να ξε αγχωθούν» ενώ «μόνο το 6% από αυτούς πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις σε μουσεία ή γκαλερί γενικά». Αυτοί, μάλιστα, που το κάνουν τακτικά παρατηρήθηκε ότι παρουσιάζουν «μια μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης με τις ζωές τους από εκείνους που δεν επισκέπτονται ποτέ τέτοια μέρη – καθώς επίσης και μια καθαρότερη αίσθηση της ζωής τους και του αν αξίζει ο τρόπος που τη ζουν».
Τα αποτελέσματα μιας δεύτερης μελέτης του πανεπιστημίου του Westminster έδειξαν ότι τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων μειώθηκαν μετά από μια μεσημεριανή επίσκεψη σε μια γκαλερί τέχνης . Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα του άγχους τους πριν από την είσοδο τους στη γκαλερί και στη συνέχεια πέρασαν 35 λεπτά εξερευνώντας τον χώρο με οποιοδήποτε τρόπο ήθελαν. Κατά την έξοδο τους ανέφεραν στο σύνολο τους ότι τα επίπεδα άγχους τους είχαν μειωθεί σημαντικά.
Η επίσκεψη, λοιπόν, σε μουσεία και γκαλερί έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι παρέχει πλήθος προνομίων του «ευ ζην», συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης στην απόδοση και την ανάπτυξη της ικανότητας της ενσυναίσθησης, καθώς και στην μείωση των επιπέδων του στρες. Μετά από όλα αυτά, εσείς ακόμα να προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης εντάσσοντας στην απαιτητική καθημερινότητα μας μία βόλτα ανάμεσα σε έργα τέχνης; Άλλωστε όλοι το αξίζουμε!