Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ακόμα κι αν μείνετε στην Αθήνα τελικά, η εικαστική ζωή θα είναι έντονη και έτσι δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος. Θα βρείτε δροσιά σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα που οι εκθέσεις που θα φιλοξενήσουν το καλοκαίρι. Αφιερώματα σε γυναίκες εικαστικούς, διάσημους διεθνείς αλλά και Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς, αλλά αφιερώματα για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Πάμε να ανακαλύψουμε τι «τρέχει» στην πόλη αυτό το καλοκαίρι.
#1 «Δημοκρατιά» – Εθνική Πινακοθήκη
Στη «Δημοκρατία» εστιάζει η πολυαναμενόμενη περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης που επιμελείται η Συραγώ Τσιάρα, μισό αιώνα από την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών. Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική δημιουργία ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στην προσπάθεια επανίδρυσης της Δημοκρατίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970 αντιμετωπίζοντας συγκριτικά για πρώτη φορά την πολιτική λειτουργία της τέχνης στα δικτατορικά καθεστώτατου ευρωπαϊκού Νότου. Με κύριους
θεματικούς άξονες «Το πρόσωπο του εχθρού», την «Αντίσταση», την «Εξέγερση» και τη «Διέγερση», θα εξετάσει την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, τις δημιουργικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία, καθώς και την ενεργή κληρονομιά τους μέσα από 140 έργα 55 καλλιτεχνών (όπως οι Βάσω Κατράκη, Γιώργος Σικελιώτης, Τάσσος, Χρήστος Καπράλος, Φερνάντο Μποτέρο, Γιάννης Γαΐτης, Alberto Solsona κ.ά.).
Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουλίου – 2Φεβρουαρίου 2025
#2 «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αινιγματική εικονογραφία της Ιρανής, με έδρα της το Λος Άντζελες, Tala Madani, που ξεχειλίζει από πικρό σαρκασμό. Στον δεύτερο όροφο θα φιγουράρουν «Το φωτεινό σπήλαιο» της Εύας Στεφανή –ένας παλίμψηστος χώρος στοχασμού πάνω στη φύση της ιστοριογραφίας και του ανθρώπινου ίχνους με κύρια πηγή έμπνευσης την προσωπική εμπειρία της ασθένειας–, η εγκατάσταση RIG: untitled; blocks (2011) της διάσημης Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Phyllida Barlow (1944-2023) καθώς και φιλμ και εγκαταστάσεις από τη γνωστή για την στράτευσή της στην ενίσχυση των περιθωριοποιημένων φωνών Bertille Bak. Στον τρίτο θα μας φέρουν τα έργα The Magic Lantern Project, The Typographer και The Radical Ally της Γαλλο-μαροκινής Bouchra Khalili, η ατομική της σημαντικής φωτογράφου και προέδρου του Ιδρύματος Magnum, Susan Meiselas με εικόνες, μαρτυρίες και βίντεο για την ενδοοικογενειακή βία και «Τα άγνωστα σχέδια» της Ελένης Πίταρη-Παγκάλου, μιας παραγνωρισμένης Ελληνίδας ζωγράφου του μοντερνισμού. Δεν ξεχνάμε, όμως, κι ένα πέρασμα από το -1 όπου «τρέχει» η αναδρομική της Penny Siopis και η προβολή του έργου των Mary Reid Kelley και Patrick Kelley «The Rape of Europa».
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουνίου – 10 Νοεμβρίου 2024
#3 Cindy Sherman – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Εμβληματικά πρώιμα πορτρέτα της Cindy Sherman φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Περισσότερες από 100 φωτογραφίες της Αμερικανίδας διάσημης καλλιτέχνιδας η οποία, αντλώντας έμπνευση από την αναπαραγωγή γυναικείων εικόνων και στερεοτύπων από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τις διαφημίσεις, ασκεί κριτική στους παραδοσιακούς ρόλους και την ταυτότητα των φύλων.
Διάρκεια έκθεσης έως 4 Νοεμβρίου 2024
#4 «Poor Things» – Μουσείο Μπενάκη
Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού πάντως, η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων θα έχει ατμόσφαιρα από «Poor Things», αφού δώδεκα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Όσκαρ και BAFTA Χόλι Γουάντινγκτον για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, που φόρεσαν η Έμμα Στόουν, ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Μαρκ Ράφαλο και οι λοιποί πρωταγωνιστές, θα ξεκαλοκαιριάσουν στην Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης έως 29 Σεπτεμβρίου 2024
#5 Novello Finotti – Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνα Θεοχαράκη
Ο κορυφαίος Ιταλός γλύπτης Novello Finotti για πρώτη φορά στην Αθήνα θα παρουσιάσει αναδρομικά τη δουλειά του στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση με τον δηλωτικό τίτλο Novello Finotti Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής περιλαμβάνει εξήντα πέντε και πλέον γλυπτά της μακρόχρονης εξελικτικής του πορείας από λευκό μάρμαρο Καρράρας, ροζέ μάρμαρο Πορτογαλίας, μαύρο γρανίτη Βελγίου και ορείχαλκο, όπως τα αντιπροσωπευτικά του έργα Οι τρεις αγάπες μου, 1971, Τιμή στον Κάφκα, 1972, Βαλεντίνο, 1977, Μικρή κλίνη της Ιουλιέτας, 1977-82, Μετά το Τσέρνομπιλ, 1986-87, Τιμή στον Σαντ, 1978, Ευαγγελισμός, 1978, Οι φωλιές της Federica, 1983, Παρακαλώ μη με γαργαλάτε, 1991-94, Ανύψωση, 1991-1997, Βαλεντίνα, 2013, Τιμή στην Ιουλιέτα, 2014, μεταξύ των άλλων.
Διάρκεια έκθεσης έως 3 Νοεμβρίου 2024
#6 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάλι, 17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με εκφράσεις και αναζητήσεις που ποικίλλουν –ανάμεσά τους οι Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μαίρη Ζυγούρη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Χριστίνα Μήτρεντσε, Λίνα Μπέμπη, Λήδα Παπακωνσταντίνου– αναστοχάζονται τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στα «Γυναικεία Ζητήματα». Μιλούν, σύμφωνα με τους επιμελητές Μπία Παπαδοπούλου και Χριστόφορο Μαρίνο, για τη βία, την πληγή και το τραύμα, τις επιθυμίες και τις ελπίδες, την ευθραυστότητα, αλλά και την απελευθέρωση από κατασκευασμένα έμφυλα στερεότυπα.
Διάρκεια έκθεσης έως 22 Σεπτεμβρίου 2024