ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Αν το φετινό καλοκαίρι σας βγάλουν τα βήματα σας εκτός ελληνικών συνόρων σας έχουμε 4 εικαστικά διαμάντια να απολαύσετε. Βασιλεία, Όσλο, Λονδίνο και Σικάγο. Αναμένουμε τις εντυπώσεις σας όποια κι αν δείτε και σας ζηλεύουμε λίγο για αυτή την ευκαιρία!
#1 «When We See Us» – Kunstmuseum Basel, Ελβετία
Ο τίτλος της έκθεσης εμπνευσμένος από τη μίνι σειρά του Netflix “When They See Us” του 2019 της Αφροαμερικανίδας σκηνοθέτιδας Ava DuVernay, οποία εστιάζει στο πώς οι μαύροι νέοι στερεοτυπικά, θεωρούνται δυνητικοί εγκληματίες και, συνεπώς, απειλή. Η αντικατάστασή του «αυτοί» με το «εμείς» στον τίτλο υποδηλώνει την κρίσιμη αλλαγή προοπτικής: Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση φέρνουν στο επίκεντρο τη βιωμένη πραγματικότητα των καλλιτεχνών ως αντικείμενο της τέχνης τους. Ένας αιώνας μαύρων μορφών στη ζωγραφική που συγκεντρώνει έργα 156 καλλιτεχνών: ένα καλειδοσκόπιο της μαύρης παραστατικής ζωγραφικής των τελευταίων 100 ετών.
#2 EDVARD MUNCH «ALL IS LIFE» – Munch Museet, Όσλο
Η ζωή και η καριέρα του Έντβαρτ Μουνκ συνέπεσε με μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο η τέχνη απεικόνιζε τον κόσμο. Ήταν ενεργός για περισσότερα από εξήντα χρόνια, από τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία του 1880 μέχρι τον θάνατό του το 1944. Ο Μουνκ ήταν μέλος του συμβολιστικού κινήματος τη δεκαετία του 1890 και πρωτοπόρος της εξπρεσιονιστικής τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 και μετά. Το “All is life” είναι μια φράση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του μουσείου. Είναι ένα μεγάλο βαρύ άλμπουμ που ο Munch έκανε συλλογή από στίχους, ζωγραφιές, λέξεις που τον ενέπνεαν και πολύχρωμα γράμματα. Κανείς δεν ξέρει γιατί το είχε δημιουργήσει, ήταν μια πρόταση για κάποιο βιβλίο ή ένας τρόπος να οργανώσει τις σκέψεις του. Αυτά και άλλα τόσα θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε στο τελευταίο μέρος της έκθεσης που παραμένει ακόμα ανοιχτό στον 3 ο όροφο του μουσείου.
#3 “Yoko Ono: Music of the mind” – Tate Modern, Λονδίνο
Η έκθεση εξερευνά μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα έργα τέχνης και περφόρμανς της Ono, από το Cut Piece (1964), όπου οι άνθρωποι καλούνταν να κόψουν τα ρούχα της, μέχρι το απαγορευμένο Film No.4 (Bottoms) (1966-67). Παράλληλα με τις πρώιμες περφόρμανς της, τα έργα σε χαρτί, τα αντικείμενα και τη μουσική, το κοινό θα ανακαλύψει μια επιλογή από τα ακτιβιστικά της προγράμματα, όπως το PEACE is POWER και το Wish Tree, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνεισφέρουν προσωπικές ευχές για την ειρήνη. Η έκθεση είναι ανοιχτή έως 1
Σεπτεμβρίου 2024.
#4 Τζόρτζια Ο’ Κίφ – Ινστιτούτο Τεχνών, Σικάγο
Μια από τις πιο διάσημες Αμερικανίδες ζωγράφους, είναι αγαπητή για τις απεικονίσεις λουλουδιών, με σπουδαία δουλειά και στα τοπία. Λιγότερο γνωστά είναι τα έργα της που εμπνεύστηκε το διάστημα που έζησε στη Νέα Υόρκη και με αυτά ασχολείται η νέα της έκθεση στο Σικάγο. Η έκθεση τέχνης είναι αφιερωμένη στους πίνακες, τα σχέδια και τα παστέλ της Ο’Κιφ με αστικά τοπία, από νεκρές φύσεις μέχρι ουρανοξύστες. Η ζωγράφος μετακόμισε το 1925 στο ξενοδοχείο Σέλτον, τον ψηλότερο ουρανοξύστη κατοικιών στον κόσμο εκείνη την εποχή και δημιούργησε συνθέσεις από τον 30ο όροφο και κάτω. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως 24 Σεπτεμβρίου 2024.