ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών”.Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Ποια Μουσεία και πως θα γιορτάσουν αυτή τη μέρα με τους επισκέπτες τους;
#1. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το Σάββατο 18 Μαΐου, μία σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα». Η ΕΠΜΑΣ ανοίγει τις πόρτες της στα παιδιά 6-12 ετών, προσκαλώντας τα να ανακαλύψουν τον πολύχρωμο κόσμο του μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Emma Lewis με τίτλο: “The Museum of Me”, ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακάλυψης στο χώρο του μουσείου ξεκινά.
#2. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στις 18 Μαΐου στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 18:00, δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, όπως ταινίες μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας 6+ σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και «Το Mουσείο σας ρωτάει…» μία δράση με τη συμμετοχή του κοινού.
#3. Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με τις εξής δράσεις: Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα. Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.
#4.’Ιδρυμα Β.& Ε. Γουλανδρή
Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και το Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 18.00, υποδέχεται όλους τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο και ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα δωρεάν θεματικών και οικογενειακών ξεναγήσεων.
Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μεταϊμπρεσιονιστικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών από τη μόνιμη Συλλογή του Ιδρύματος στην θεματική ξενάγηση «Μεταϊμπρεσιονισμοί», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.00, στις 12.45, στις 16.00 καθώς και στις 16.45. Παράλληλα, οικογενειακές ξεναγήσεις στη Συλλογή για ενήλικες και παιδιά 5 ετών και άνω έχουν προγραμματιστεί για τις 10.30 και τις 15.30, με στόχο τα παιδιά, μαζί με τις οικογένειές τους, να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του Μουσείου μέσα από βιωματικές εικαστικές δραστηριότητες.
* Λόγω περιορισμένων θέσεων στις ξεναγήσεις, σας προτείνουμε να εξασφαλίσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας
Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.
Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μία ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.
Τελικά, μια βόλτα σε μουσεία και σε πολιτιστικούς χώρους δίνει την ελευθερία της αγωγής της ψυχής. Είναι μία ακόκμα ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά σε όλα όσα από τα οποία έχουμε απομακρυνθεί. Με άλλα λόγια από τον ίδιο μας τον εαυτό και όλα όσα χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε.