Βιογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών στη μεγάλη οθόνη
Ο κινηματογράφος από τις αρχές του έως και σήμερα ασχολήθηκε αρκετά με τις ζωές των μεγάλων ζωγράφων, εικονογράφων, γραφιστών, μουσικών, χορευτών, φιλοσόφων. Κάθε ερμηνευτής και δημιουργός με αφορμή τα “γεννήματα” του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και το έργο του χώρο επιρροής για χιλιάδες ανθρώπους. Έργα τους εκτέθηκαν, αναπλάστηκαν, επηρέασαν άλλα και εξελίχθηκαν σε κάτι διαφορετικό. Η ζωή όμως και το έργο αυτών των ανθρώπων γράφτηκε σε βιογραφίες και τιμήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες και φτάνει σε εμάς και με χιλιάδες τρόπους.
Καθώς έρχεται το φθινόπωρο και μαζευόμαστε σιγά σιγά στο σπίτι σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε μερικές ακόμα ταινίες που ζωντανεύουν τις ζωές των μεγάλων δημιουργών και των έργων τους. Η διαδικασία είναι γνωστή πια, πατώντας πάνω σε κάθε εικόνα ή σε κάθε τίτλο μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της κάθε ταινίας και να επιλέξετε ποια θα απολαύσετε πρώτη! Έτοιμοι; Πάμε!
Caravaggio (1986)
Μια εξιστόρηση της ζωής του διάσημου ζωγράφου του 17ου αιώνα μέσα από τα λαμπρά, σχεδόν βλάσφημα έργα του και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον “υπόκοσμο” της εποχής του.
Renoir (2012)
Η Κυανή Ακτή. 1915. Στα χρόνια του λυκόφωτος, ο Pierre-Auguste Renoir βασανίζεται από την απώλεια της συζύγου του, τους πόνους του αρθριτικού γήρατος και την τρομερή είδηση ότι ο γιος του Ζαν έχει τραυματιστεί. Αλλά όταν ένα νεαρό κορίτσι εισέρχεται με θαυμασμό στον κόσμο του, ο παλιός ζωγράφος είναι γεμάτος με μια νέα, εντελώς απροσδόκητη ενέργεια. Φωτίζοντας τη ζωή, ακτινοβολώντας ομορφιές, η Andrée θα γίνει το τελευταίο μοντέλο του.
Camille Claudel (1988)
Ο ενθουσιασμός της εντυπωσιάζει τον ήδη “φτασμένο” διάσημο γλύπτη Auguste Rodin. Την προσλαμβάνει σαν βοηθό του, αλλά σύντομα η Καμίλ ξεκινά τη γλυπτική για τον εαυτό της και για τον Ροντέν. Γίνεται η ερωμένη του. Όμως μετά από λίγο θέλει να ξεφύγει από την μεγάλη σκιά του…
Chihwaseon (Painted Fire) (2002)
Σε μια εποχή πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στην Κορέα του 19ου αιώνα, ένας άθικτος, αυτοδίδακτος ζωγράφος εξερευνά το φυσικό του ταλέντο μέσα στον καταπιεστικό κόσμο γύρω του.
Seraphine (2008)
Μια μεσόκοπη γυναίκα, η Séraphine Louis με ένα αξιοσημείωτο ταλέντο στη ζωγραφική. Αυτοδίδακτη και ακολουθώντας αυτό που εκείνη θεωρεί θεϊκή έμπνευση βρίσκει την πηγή της δημιουργίας της στην ομορφιά της φύσης, κυρίως στους καθημερινούς περιπάτους της για τη
δουλειά. Όταν η δουλειά της αρχίζει να γίνεται γνωστή ερωτάται πως πετυχαίνει τα “κόκκινα” της (χρώματα) κι εκείνη επιλέγει να μην το αποκαλύψει. Η συνέχεια επί της οθόνης.
Milton Glaser: To delight and inform (2008)
Ένας από τους διασημότερους γραφίστες της Αμερικής. Γεννημένος το 1929, σχεδιαστής διάσημων λογοτύπων, ανθρωπιστής και δάσκαλος. Στην ταινία μια σειρά συνεντεύξεων που οδηγούν το θεατή μέσα στην ίδια τη ζωή του δημιουργού. Από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, στο
σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, τα λογότυπα, τις εταιρικές ταυτότητες καθώς και τις διάσημες εκτυπώσεις του, τις ζωγραφιές του, τα ποστερ και τους πίνακες. Αυτό το ντοκυμαντέρ προσφέρει στο κοινό του μια βαθιά και ιδιαίτερα εμπλουτισμένη εικόνα ενός από τους πιο πεφωτισμένους σχεδιαστές του αιώνα.
My left foot (1989)
Το Αριστερό Μου Πόδι: Η Ιστορία του Κρίστι Μπράουν (πρωτότυπος τίτλος: My Left Foot: The Story of Christy Brown) είναι Ιρλανδική δραματική ταινία του Τζιμ Σέρινταν με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Αφηγείται την ιστορία του Κρίστι Μπράουν, ενός Ιρλανδού με εγκεφαλική παράλυση που μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό του πόδι. Ο Κρίστι Μπράουν μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της εργατικής τάξης και έγινε συγγραφέας και καλλιτέχνης. Είναι μερικώς φανταστική βιογραφία, διασκευασμένη από τον Σέιν Κόνοτον και τον Τζιμ Σέρινταν από το ομώνυμο βιβλίο του Κρίστι Μπράουν.