6 +1 προτάσεις από ταινίες και ντοκιμαντέρ
Κάνουμε συχνά πυκνά μια μικρή έρευνα για τον εαυτό μας, τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε και τελικά τα μοιραζόμαστε γιατί σε εμάς κράτησαν καλή συντροφιά. Εφτά ταινίες και ντοκυμαντέρ για τους θαυμαστές της τέχνης, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, του design για να δούμε και να εμπνευστούμε, να σκεφτούμε, να απολαύσουμε!
-
Boon for Real: Tha late teenage years of Jean-Michel Basquiat (2018) (πατήστε εδώ για το trailer)
Boom for Real: Η Ύστερη Εφηβεία του Jean-Michel Basquiat είναι μια αμερικανική ταινία ντοκιμαντέρ του 2017 που σκηνοθετεί η Sara Driver. Λέει την ιστορία για τον Jean-Michel Basquiat και τη σκηνή τέχνης της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η ταινία είχε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2017 στις 8 Σεπτεμβρίου 2017. Οι κριτικοί γράφουν «Η ταινία προσφέρει μια διορατική ματιά σε μια βασική περίοδο της ζωής του καλλιτέχνη, των συνομηλίκων και των επιρροών του και του κόσμου της τέχνης της δεκαετίας του ’80». “Η Boom for Real είναι εξίσου μια αναφορά σε μια συγκεκριμένη, συναρπαστική περίοδο που χτυπάει στην ιστορία της τέχνης της Νέας Υόρκης, καθώς είναι ένα πορτρέτο του νεαρού Basquiat”.
-
Burden (2016)
(πατήστε εδώ για το trailer)
Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ντοκυμαντέρ και βιογραφία. Πρόκειτα για ένα φωτογραφικό πορτρέτο του Chris Burden, ενός καλλιτέχνη που έκανε δημιουργική έκφραση στα όρια και διακινδύνευσε τη ζωή του στο όνομα της τέχνης. Μια ταινία στα άκρα.
-
Loving Vincent (2017)
(πατήστε εδώ για το trailer)
Γιος ταχυδρόμου, ο Αρμάν Ρουλέν αναζητά το 1891 τον Τεό βαν Γκογκ για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή του αδερφού του Βίνσεντ. Όταν μαθαίνει πως ο Τεό έχει πεθάνει, αρχίζει να αναζητά την αλήθεια πίσω από τη ζωή και τον προ ενός έτους μυστηριώδη θάνατο του διάσημου ζωγράφου. Ανεπανάληπτο τεχνικό επίτευγμα (65.000 καρέ ζωγραφισμένα στο χέρι από 125 καλλιτέχνες), το οποίο μέσα από ένα –υποτονικό– «αστυνομικό» μυστήριο προσεγγίζει εικαστικά μια επιμορφωτική ιστορική αλήθεια.
-
Bauhaus 100
(πατήστε εδώ για το trailer)
Είναι μια σειρά από επεισόδια με αφορμή τον εορτασμό από τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής του Bauhaus. Το 1919 άνοιξε στη Γερμανία μια σχολή τέχνης που θα άλλαζε τον κόσμο για πάντα. Το Bauhaus 100 είναι η ιστορία του Walter Gropius, αρχιτέκτονα και ιδρυτή του Bauhaus, καθώς και των δασκάλων και των φοιτητών που συγκέντρωσε για να σχηματίσουν αυτό το επιβλητικό σχολείο. Τραυματισμένος από τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, και αποφάσισε ότι η τεχνολογία δεν θα πρέπει ξανά να χρησιμοποιηθεί για καταστροφή, ο Gropius αποφάσισε να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο διδάχθηκε η τέχνη και ο σχεδιασμός. Στο Bauhaus, όλοι οι κλάδοι θα έρθουν μαζί για να δημιουργήσουν τα κτίρια του μέλλοντος και να καθορίσουν έναν νέο τρόπο ζωής στον σύγχρονο κόσμο.
-
L. S. Lowry – The Industrial Arts (1973)
(πατήστε εδώ για το trailer)
Οι πίνακες του L. S. Lowry είναι τόσο διακριτικοί όσο και αξέχαστοι. Δημοφιλής για τους “αγωνιστές” στις ζοφερές βόρειες παραλίες, ήταν στην πραγματικότητα εξειδικευμένος συντάκτης, εκπαιδευμένος πλήρως στις κλασσικές καλλιτεχνικές τεχνικές. Σε αυτή τη συναρπαστική ταινία, ο Lowry μιλάει για την τέχνη του και την επιθυμία του “να βάλει τη βιομηχανική σκηνή στο χάρτη”. Το κατάφερε, αν και ο κόσμος που τον ενέπνευσε έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό.
-
Finding Vivian Maier (2014)
(πατήστε εδώ για το trailer)
Η «ανεύρεση της Vivian Maier» είναι μια αμερικανική ταινία ντοκιμαντέρ για την φωτογράφο Vivian Maier, γραμμένη, σκηνοθετημένη και παραγόμενη από τους John Maloof, τον Charlie Siskel και τον Jeff Garlin. Η Μάϊερ ήταν Γάλλο-Αμερικανίδα γυναίκα που εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ως νταντά και οικονόμος σε μια πληθώρα οικογενειών του Σικάγου. Έφερε μια φωτογραφική μηχανή όπου κι αν πήγαινε, αλλά η φωτογραφική κληρονομιά της Maier ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πέθανε το 2009. Η ταινία καταγράφει πώς ο Μαλόφ ανακάλυψε το έργο της και, μετά το θάνατό της, αποκάλυψε τη ζωή της μέσα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που την ήξεραν. Ο Maloof είχε αγοράσει ένα κουτί φωτογραφικών αρνητικών σε μια δημοπρασία του Σικάγο το 2007, έπειτα σκάναρε τις εικόνες και τις έβαλε στο Διαδίκτυο. Τα άρθρα άρχισαν να βγαίνουν για την Maier και μια εκστρατεία Kickstarter για το ντοκιμαντέρ έλαβε χώρα σύντομα.
-
Andrei Rublev (1989)
(πατήστε εδώ για το trailer)
Πρόκειται για την εκπληκτική τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής που απεικονίζει τη ζωή του Αντρέι Ρουμπλιόφ/ Andrei Rublev, ενός αγιογράφου-καλόγερου στη Ρωσία του 15ου αιώνα, μια περίοδο έντονης βίας και αιματηρών επιδρομών από βαρβάρους. Ο Ρουμπλιόφ, όταν σε μια επιδρομή των Τατάρων αναγκάζεται να σκοτώσει για να προστατεύσει μια ανυπεράσπιστη κοπέλα, βυθίζεται στη σιωπή και απαρνείται για πολλά χρόνια τη ζωγραφική. Θ’ αρχίσει να μιλά και να ζωγραφίζει ξανά, στο έξοχο, τελευταίο μέρος της ταινίας, όταν το πείσμα και η δύναμη ψυχής του νεαρού και άπειρου χύτη που κατασκευάζει την τεράστια καμπάνα, θα του ξαναδώσει το πάθος για ζωή και δημιουργία. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκονται τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τον Ταρκόφσκι σ’ όλο του έργο: το νόημα της ζωής, το αίνιγμα του θανάτου, η πνευματικότητα, η μεταφυσική, το ζήτημα της πίστης, η αθανασία της ψυχής, οι έννοιες της θυσίας και της αγάπης.
Ελπίζουμε να τις απολαύσετε και να σας γεμίσουν καρδιά και ψυχή με ελπίδα και συναισθήματα!