Το να κοιτάς και να δημιουργείς τέχνη, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη
Όλοι γνωρίζουμε ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, αλλά μπορεί και να μας την σώσει; Μια νέα έρευνα έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τέχνες φέρνουν ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, επιταχύνοντας την ανάκαμψη και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής. Κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το “Creative Health: The Arts for Health and Wellbeing” το οποίο περιγράφει πολλές περιπτώσεις όπου οι τέχνες προσφέρουν βελτιώσεις σε ιατρικά θέματα σε όλες τις ηλικίες. Αυτό περιλαμβάνει την θεραπεία της τέχνης (η οποία μείωσε την αναταραχή σε όσους είχαν άνοια) και τη μουσική (τα νανουρίσματα μπορούν να ηρεμήσουν την καρδιά, μειώνοντας την παραμονή των νεογέννητων στα νοσοκομεία). Το έγγραφο αυτό είναι σχεδόν 200 σελίδες και είναι το αποτέλεσμα διετής έρευνας η οποία διεξήχθη από τον Alan Howarth και τον Ed Vaizey. Περιλαμβάνει πάνω από 300 μαρτυρίες από επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, ασθενείς αλλά και καλλιτέχνες. Η έρευνα εκτιμά επίσης ότι τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την τέχνη μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως, ενώ υπάρχει ένα “εκτεταμένο σώμα έρευνας και αξιολόγησης” που υποστηρίζει τα στοιχεία αυτά, χρειάζεται μια “αλλαγή κουλτούρας”, δεδομένου ότι τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι καλλιτέχνες τείνουν να αγνοούν την ικανότητα της τέχνης να επηρεάζει σημαντικά τον προϋπολογισμό του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) όπως και τα αποτελέσματα των ασθενών.
«Ζητάμε να είστε όλοι ενημερωμένοι και ανοιχτόμυαλοι. Να δεχτούμε ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας», γράφει ο Howarth στην εισαγωγή της έρευνας. Το έγγραφο αναφέρει για παράδειγμα ότι, στο Gloucestershire, ένα νοτιοδυτικό τμήμα της Αγγλίας, σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχους και χρόνιου πόνου, τους δόθηκε ένα μάθημα τέχνης οκτώ εβδομάδων. Λειτουργούσε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Artlift και διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό, μειώνει τα ποσοστά διαβούλευσης γιατρών κατά 37% και τις εισαγωγές νοσοκομείων κατά 27%, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανεπιστημίου του Gloucestershire. Αυτό ισοδυναμούσε με μια εξοικονόμηση £ 216 λιρών ανά ασθενή για το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας)
Η «Δημιουργική Υγεία» εξετάζει επίσης την επίδραση των συμμετοχικών προγραμμάτων τέχνης και των θεραπειών τέχνης σε όσους έχουν βιώσει τραύματα ή κακουχίες. Μια μελέτη που υπογραμμίστηκε στο έγγραφο αυτό, παρακολούθησε δύο ομάδες νέων με κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, διαπιστώνοντας ότι όσοι ασχολούνται με θεραπείες τέχνης
εμφάνισαν βελτίωση “στην ευημερία, την επικοινωνία, τη συγκέντρωση, το επίπεδο εμπιστοσύνης προς τους άλλους, την ομαδική εργασία και την ποιότητα ζωής.” Η έρευνα βρήκε επίσης πρόσθετες ενδείξεις ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του στρες. Σε μια περίπτωση, 46 μητέρες που έπασχαν από ψυχική δυσφορία συμμετείχαν σε ένα μάθημα τέχνης για 10 εβδομάδες μαζί με τα παιδιά τους, μετά από το οποίο αναφέρθηκαν μείωση του άγχους και του στρες κατά 77% και 86% αντίστοιχα. Η έρευνα ολοκληρώνεται δίνοντας μας 10 συστάσεις για τη διευκόλυνση της «αλλαγής σκέψης και πρακτικής που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τέχνης στην υγεία». Περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού κέντρου για την προώθηση και την ανάληψη πρόσθετης έρευνας, με την πρόταση ότι οι μακροχρόνιες μελέτες επικεντρώνονται περαιτέρω στην κάλυψη των «κενών σε αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με τη σχέση μεταξύ τέχνης και υγείας.
Η έρευνα ενθαρρύνει επίσης την NHS και τις ομάδες φροντίδας να ενσωματώσουν τις τέχνες στην θεραπεία τους όπου αυτό είναι απαραίτητο. «Ζητάμε από όλους εκείνους που πιστεύουν στην αξία της τέχνης για την υγεία και την ευημερία να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις μας και να μιλήσουν», καταλήγουν οι συντάκτες.
Πρωτότυπο άρθρο: ARTSY EDITORIAL
Από τον ISAAC KAPLAN