Τέχνη στους δρόμους του κόσμου
Τίτλος έκθεσης: «Τέχνη στους δρόμους του κόσμου»
Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2017 – 2 Δεκεμβρίου 2017
Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, ώρα 19:00
Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti παρουσίασε την πρώτη ομαδική street art έκθεση στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή τεσσάρων καλλιτεχνών του δρόμου με έδρα την Αθήνα και διεθνή απήχηση. Πρόκειται για τους: Μανώλη Αναστασάκο, Cacao Rocks, WD (Wild Drawing) και Όλγα Αλεξοπούλου. Οι τέσσερις καλλιτέχνες θα μεταμορφώσουν την γκαλερί σε μια γωνιά street art που θα αντανακλά την σύγχρονη κουλτούρα της Αθήνας, αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της πόλης σήμερα και όχι μόνο. Από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου το κοινό της Αθήνας, καλείται να δει και να συμμετάσχει στη δημιουργία «ζωντανών έργων τέχνης» μέσω της αλληλεπίδρασης με τους καλλιτέχνες. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται επίσης να μοιραστούν φωτογραφίες της κρυμμένης street art των καλλιτεχνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μανώλης Αναστασάκος με τη μεγάλη εμπειρία σε τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, ο Cacao Rocks με το μοναδικό του στυλ που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις διεθνώς, ο WD (Wild Drawing) που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με την επιβλητική του κουκουβάγια σε ένα παλιό κτίριο της Αθήνας και η Όλγα Αλεξοπούλου γνωστή για την αγάπη της για τη θάλασσα και τη δημιουργία της στο Πειραιά την μεγαλύτερη – μέχρι στιγμής – street art τοιχογραφία στην Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν τα έργα τους στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, σε μια ξεχωριστή έκθεση που «σπάει» τα όρια του χώρου και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, στις 19:00 το απόγευμα.
Την ημέρα των εγκαινίων 10 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Τέχνη στους δρόμους του κόσμου»* που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και παραγωγή Εικαστικού Κύκλου Sianti και έχει ως θέμα την ιστορία του graffiti και της street art από την απαρχή του στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα. Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη έκθεση, περιλαμβάνει κείμενα του ιστορικού τέχνης και Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΕΚΠΑ Μάνου Στεφανίδη και του αρχιτέκτονα, ιστορικού τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης Θανάση Μουτσόπουλου, όπως επίσης και συνεντεύξεις των τεσσάρων καλλιτεχνών από την curator Βασιλική Σιαντή. Παράλληλα την ημέρα των εγκαινίων θα γίνουν και Live performances έκπληξη.
*Το βιβλίο «Τέχνη στους δρόμους του κόσμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», με παραγωγή Εικαστικού Κύκλου Sianti και την συμμετοχή τεσσάρων καλλιτεχνών του δρόμου με έδρα την Αθήνα και διεθνή απήχηση, έχει ως θέμα την ιστορία του graffiti και της street art από την απαρχή του στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε ειδικά για την ομότιτλη έκθεση , περιλαμβάνει κείμενα του ιστορικού τέχνης και Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΕΚΠΑ Μάνου Στεφανίδη και του αρχιτέκτονα, ιστορικού τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης Θανάση Μουτσόπουλου, όπως επίσης και συνεντεύξεις των τεσσάρων καλλιτεχνών από την curator Βασιλική Σιαντή.
Την ίδια στιγμή, οι καλλιτέχνες δίνουν την ευκαιρία σε όποιον θέλει να πάρει ένα «κομμάτι» street art μαζί του, καθώς ο κάθε ένας τους έχει δημιουργήσει από δύο μεταξοτυπίες των χαρακτηριστικότερων έργων τους, μεταφέροντας έτσι την τέχνη του δρόμου στον εσωτερικό χώρο.
Καθώς η street art γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, έτσι και η κουλτούρα του δρόμου της Αθήνας σημειώνει ανοδική πορεία. Οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους θίγουν κοινωνικά θέματα ή απλά φωτίζουν έναν γκρίζο τοίχο, προκαλώντας μια στιγμιαία αντίδραση. Αυτή την συμμετοχή και τη δέσμευση ελπίζει να πετύχει ο Εικαστικός Κύκλος Sianti προσκαλώντας τέσσερις street artists, που εργάζονται τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό, ο κάθε ένας εκ των οποίων έχει σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη σκηνή, να καταλάβουν τον χώρο της γκαλερί.
O Μάνος Στεφανίδης χαρακτηριστικά αναφέρει «Ο απαγορευμένος τοίχος και η σχεδόν μεταφυσική του λειτουργία στη συνείδηση εκείνων των νεαρών που αισθάνονται διαρκώς φυλακισμένοι μέσα σε τοίχους, διαθέτει στις μέρες μας την γοητεία του βιβλικού, απαγορευμένου καρπού καθώς συμφιλιώνει την αμαρτία με τον παράδεισο. Αυτό είναι το γκράφιτι, αυτή είναι η τέχνη του δρόμου!»
Τέλος ο Θανάσης Μουτσόπουλος υπογραμμίζει «Πολλοί καλλιτέχνες του δρόμου πιστεύουν ότι «ομορφαίνουν» το περιβάλλον με τις ζωγραφιές τους και θεωρούν ότι επιτελούν κοινωνικό έργο, καταρρίπτοντας έτσι τις προθέσεις πιο αριστερών ή αναρχικών θεωρητικών που βάζουν την έμφαση στην παραβατικότητα του πράγματος. Αποφασίστε εσείς ποια είναι η αλήθεια…».