Πως να δημιουργήσετε το δικό σας ατελιέ στο σπίτι σας;
Η ιδέα ενός ολοδικού σας ατελιέ ζωγραφικής μπορεί να μοιάζει μια άπιαστη πολυτέλεια για τους ερασιτέχνες ζωγράφους. Ίσως να έχετε στριμώξει ένα καβαλέτο σε μια γωνία κάποιου οικογενειακού δωματίου ή να το έχετε καταχωνιάσει σε κάποια ντουλάπα. Όσοι ζουν σε διαμερίσματα βλέπουν τη δημιουργικότητα τους να μειώνετε καθώς δε θέλουν να σπαταλήσουν χώρο από τα βασικά δωμάτια του σπιτιού, δουλεύοντας σε μικρές επιφάνειες ή φτιάχνοντας ένα πρόχειρο ατελιέ που μπορούν να ξεστήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αυτό που ωθεί ταλαντούχους ανθρώπους στο στρίμωγμα είναι η ανασφάλεια – το συναίσθημα ότι η τέχνη τους δεν είναι αρκετά καλή έτσι ώστε να δικαιολογεί το κόστος της ενοικίασης ενός χώρου ή της αφιέρωσης ενός δωματίου ως ατελιέ. Ειρωνικά βέβαια, το να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος προσφέρει στους νέους καλλιτέχνες άνοδο της δημιουργικότητας τους και της αυτοπεποίθησης τους.
Οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν ζωγράφους να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό και οικονομικό στούντιο εργασίας σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού.
Βρες τους τοίχους – και αποφάσισε το χρώμα που θα τους δώσεις
Η δυνατότητα πειραματισμού, μακριά από την κρίση των άλλων, είναι πολύ σημαντική για έναν καλλιτέχνη, οπότε κάθε στούντιο οφείλει να έχει τοίχους διαφόρων υφών και χρωμάτων. Εάν ένα κοινό δωμάτιο είναι ο μόνος διαθέσιμος χώρος, ίσως θα ήθελες να εγκαταστήσεις μια οθόνη ή μια κουρτίνα για να δημιουργήσεις ένα χώρισμα ανάμεσα στο χώρο για τους άλλους και στον προσωπικό σου. Αλλά εάν υπάρχει επιλογή, οι ζωγράφοι δε θα έπρεπε να διστάσουν να διεκδικήσουν ένα δωμάτιο με πόρτα. Μεταφέροντας αλλού τα περιττά έπιπλα και καλύπτοντας το πάτωμα με ένα πλαστικό σεντόνι, μπορείς να μετατρέψεις κάθε δωμάτιο σε χώρο εργασίας. Το να αλλάξεις το χρώμα είναι μια φτηνή και σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει και το χώρο και τη δουλειά σου. Μιας και οι τοίχοι περιβάλλουν τους καμβάδες σου, μπορεί ασυνείδητα να τους απεικονίσεις και στη δουλειά σου. Με αυτό το σκεπτικό, ίσως να θέλεις να διαλέξεις ένα χρώμα που θα εμπλουτίσει τη δουλειά σου. Θερμά χρώματα θα σε οδηγήσουν σε θερμές παλέτες, και ψυχρά χρώματα μπορούν να σε εμπνεύσουν στις πιο ψυχρές αποχρώσεις. Απαλά χρώματα στους τοίχους μπορεί να σε ωθήσουν σε πιο πολλά χρώματα στους πίνακες ενώ οι σκούροι τοίχοι μπορεί να σε δραματοποιήσουν σαν έναν άλλο Rembrandt. Το λευκό είναι μια επιλογή με πολλές πλευρές επειδή δεν επισκιάζει τη δουλειά σου και δεν «ενοχλεί» την παλέτα σου.
Βρες το σωστό φωτισμό
Ο φωτισμός του χώρου έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δουλειά που παράγεις. Είναι ιδανικό να έχεις ένα παράθυρο που θα κοιτάζει βόρεια αν ζεις στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς το βόρειο φως δεν έχει πολλές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο το νότιο φως λειτουργεί καλύτερα. Κι ενώ είναι πολύ σημαντικός ο φυσικός φωτισμός, μπορεί να είναι δύσκολο να το πετύχεις. Χύνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο δωμάτιο και μπορεί να δώσει μια ψευδή εικόνα της παλέτας των χρωμάτων. Οι ζωγράφοι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να καταλήξουν να μπλοκάρουν ή να μπερδεύονται. Όμως δεν χάνονται όλα, αν το στούντιο σας δεν έχει καθόλου παράθυρα. Πολλοί καλλιτέχνες βρίσκουν τρόπο να δουλεύουν ιδιαίτερα επιτυχημένα κάτω από τεχνητό φωτισμό. Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές για φώτα σε στούντιο: πυρακτώσεως / αλογόνου, φθορισμού και LED. Οι πυρακτώσεως και οι αλογόνου εκπέμπουν ένα κιτρινωπό φως που μπορεί να δυσκολέψει στην ακριβή μίξη των χρωμάτων. Επίσης εκπέμπουν πολύ ζέστη, που μπορεί να είναι πρόβλημα σε τέτοιους χώρους. Οι λάμπες φθορίου είναι καλύτερες αν δουλευέτε με χρώμα, αλλά οι λάμπες έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής και ξεθωριάζει και αδυνατίζει το χρώμα καθώς περνά ο χρόνος, και οι τελειωμένες λάμπες απαιτούν ειδική ανακύκλωση. Οι λάμπες LED μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Είναι ενεργειακά οικονομικές, ψυχρές σε φωτισμό και μπορούν να φτάσουν τις 50.000 ώρες καύσης. Οι καλλιτέχνες μπορούν να διαλέξουν λάμπες με υψηλό εύρος αποδοτικότητας για να βεβαιώσουν ότι τα χρώματα θα είναι ορατά σε όλη τους τη λάμψη. Το μέγεθος της λάμπας είναι επίσης κάτι που πρέπει να σκεφτούν. Παρότι είναι συχνή επιλογή, τα λαμπατέρ ή η κεντρική λάμπα στο ταβάνι μπορεί να κάνουν δύσκολη τη δουλειά γιατί φωτίζουν σε σημεία και όχι όλο τον καμβά. Δημιουργούν βινιέτες ή λάμψεις κάνοντας πολλές σκιάσεις στον καμβά. Αντ’ αυτού, οι ζωγράφοι μπορεί να φτιάξουν ένα πάνελ με φώτα που θα φωτίζει σταθερά και έντονα το δωμάτιο από άκρη σ’ άκρη.
Επενδύστε σε έπιπλα που διπλασιάζουν τον αποθηκευτικό χώρο
Χωρίς να έχει σημασία το μέγεθος του χώρου, μπορεί να μαζευτεί ένας σωρός που θα κάνει δυσάρεστη την εργασία μέσα εκεί. Για να αποφύγετε την ανάγκη να τακτοποιείται το χώρο διαρκώς, μπορείτε να αγοράσετε αξιόπιστα έπιπλα πολλαπλών χρήσεων που θα μεγιστοποιήσουν τον αποθηκευτικό χώρο. Οπότε αντί να αγοράσετε ένα τραπέζι για να τοποθετείτε την παλέτα και τα χρώματα σα, αγοράστε ένα ντουλάπι με συρτάρια που θα φυλάει μέσα και τα χαρτιά σας και όλα τα υλικά σας, ενώ αν έχει τροχούς αντί για στατικά πόδια θα μεταφέρετε εύκολα όπου είναι χρήσιμο. Επιπλέον, οι ζωγράφοι μπορεί να θέλουν να τοποθετήσουν ράφια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για γκαράζ παρά για σπίτι, μιας και τα πρώτα είναι πιο βαθιά και αντέχουν περισσότερο βάρος. Ο στόχος κάθε επίπλωσης είναι να παραμείνει καθαρό το πάτωμα, επιτρέποντας σας να μετακινείστε ελεύθεροι μέσα στο χώρο και να απομακρύνεστε από τη δουλειά σας για να την παρατηρήσετε από μακριά. Ο τεντωμένος καμβάς είναι λίγο περίεργος στη φύλαξη του γιατί είναι ογκώδης και ευαίσθητος. Απλώς τα τελάρα μπορούν να γδαρθούν και να μείνουν για πάντα σημάδια πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Για να προστατευθούν, οι ζωγράφοι πρέπει να φυλάσσονται χωρισμένοι μέσα σε κάθετα ή οριζόντια κελιά/ράφια.
Έχετε στο νου σας την ασφάλεια και την υγεία σας
Μια ανησυχία για πολλούς νέους καλλιτέχνες, όταν στήνουν το ατελιέ τους – ειδικά αν είναι στο σπίτι – είναι το πόσο ασφαλές είναι να δουλέψεις με υλικά με τόση τοξικότητα. Η απλούστερη λύση είναι για κάθε ζωγράφο το να δουλέψει με νερομπογιές (ένα μέσο που δεν έχει επικίνδυνες μυρωδιές), αλλά αυτό το σενάριο δεν είναι ούτε πρακτικό ούτε απαραίτητο. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σου σε σχέση με τα υλικά και κάνοντας την ασφάλεια προτεραιότητα, μπορείς να δουλέψεις με λάδια και ακρυλικά μέσα στο σπίτι σου χωρίς άγχος. Ενημερώσου για το τι περιέχει κάθε χρώμα και κάθε υλικό και κάνε ασφαλή χρήση. Αν τα κάνεις αυτά δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.
Φτιάχνοντας το δικό σου στούντιο μπορεί να είναι εύκολο και οικονομικό εκμεταλλευόμενος οτιδήποτε εξασφαλίζει αυτά τα οφέλη. Μακριά από την κριτική των συμβίων και της οικογένειας, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου πιο ικανό να πειραματιστεί και να πάρει δημιουργικά ρίσκα και να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο καλλιτέχνη.
Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο του Ingrid Christensen για το artsy.net