Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η εικαστική ζωή στην Αθήνα είναι πάντα έντονη και αυτό δεν θα αλλάξει το φετινό καλοκαίρι. Η Πινακοθήκη, τα μουσεία και διάφοροι πολιτιστικοί οργανισμοί θα μας κρατήσουν συντροφιά με εκθέσεις και δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους. Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τις καλοκαιρινές μας εικαστικές βόλτες!
#1 «Η εμμονή του βλέμματος» Παναγιώτης Τέτσης
Εθνική Πινακοθήκη | έως 31 Οκτωβρίου
Στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλ. Σούτσου (Κέντρο, Λεωφ. Βασ. Σοφίας), αυτή τη στιγμή φιλοξενείται η μεγάλη αναδρομική έκθεση “Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος”, μια τιμητική παρουσίαση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ζωγράφου, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια, η οποία διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Επιπλέον, στην Εθνική Γλυπτοθήκη ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2025 η νέα έκθεση με τίτλο “Η Φάρμα”, που παρουσιάζει γλυπτικές συνθέσεις της ελληνικής υπαίθρου και παραδοσιακής ζωής.
#2 «Takis 1∞»
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σε Αθήνα και Άνδρο | 22 Ιουνίου έως 2 Νοεμβρίου
Η έκθεση «Takis 1∞» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι, αποτελεί την πιο εκτενή αναδρομική τιμή στον Πάνο Βασιλάκη (Takis) με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, και διαρκεί από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2025. Αυτή η διοργάνωση, που πραγματοποιείται παράλληλα και στο Μουσείο στην Άνδρο, επικεντρώνεται ειδικά στην Αθήνα στην έντονη σχέση του καλλιτέχνη με τον μαγνητισμό – από τα πρώτα Télésculptures του 1959 ως τα τελευταία Magnetic Fields του 2018, περιλαμβάνοντας εμβληματικά έργα όπως Télépeintures, Magnétrons, Magnetic Walls, Electromagnetic Spheres, αλλά και την ιστορική performance The Impossible – A Man in Space (1960).
Μέσα από αυτές τις δημιουργίες, το κοινό ανακαλύπτει πώς ο Takis αναζητούσε το «τέταρτο πεδίο» – χώρο πλημμυρισμένο από δυνάμεις που αφορούν κάθε πτυχή της ζωής – σε μια εμπειρία που συνδυάζει το μεταφυσικό με το χειροπιαστό. Η έκθεση υποστηρίζεται από συλλογές του Ιδρύματος Takis, ιδιωτικά και δημόσια δάνεια, ενώ πλαισιώνεται με βίντεο ώστε να αναδειχθούν και τα εφήμερα έργα του και συνοδεύεται από ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικονογραφημένο κατάλογο.
#3 “Το Πέταγμα της Γραμμής Διάλογος με τον Αλέκο Φασιανό”
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ | 11 Ιουνίου 2025 – 14 Σεπτεμβρίου 2025
Η έκθεση «Πάνος Προφήτης: Το Φτερούγισμα της γραμμής – Διάλογος με τον Αλέκο Φασιανό», εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός την Τρίτη 10 Ιουνίου 2025. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του νέου κύκλου προγραμμάτων «Contemporary Intervention», με σκοπό τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ του έργου του Φασιανού και σύγχρονων δημιουργών. Ο Πάνος Προφήτης φιλοτεχνεί νέα έργα – installations και άλλες παρεμβάσεις στον χώρο του μουσείου, εξερευνώντας τις επαφές και τα «σταυροδρόμια» μεταξύ της δικής του καλλιτεχνικής πρακτικής και του Φασιανού. Στόχος είναι η ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από έναν διαγενεακό διάλογο, με νέους τρόπους ανάγνωσης και αλληλεπίδρασης με τα έργα του Φασιανού.
#4 ΕΜΣΤ
Η έκθεση «Why Look at Animals?» παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) από τις 5 Ιουνίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2025 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς παραγωγές του καλοκαιριού. Δανειζόμενη τον τίτλο από το ομώνυμο δοκίμιο του John Berger, η έκθεση εξετάζει τη σχέση ανθρώπου–ζώου μέσα από το πρίσμα της τέχνης, της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας. Περισσότεροι από 30 διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς που θίγουν την επιτήρηση, την ετερότητα, τη βιοπολιτική, αλλά και την προσωπική επαφή με τα ζώα — είτε ως σύμβολα, είτε ως υποκείμενα. Η έκθεση απλώνεται στους κύριους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις, προβολές και συζητήσεις. Αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα θεματικά projects του ΕΜΣΤ και εντάσσεται στη στρατηγική του μουσείου για κοινωνικά και οικολογικά επίκαιρους διαλόγους μέσω της σύγχρονης τέχνης.
Η έκθεση «Θόδωρος: Αντί Αναδρομικής» στο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) αποτελεί μια βαθιά στοχαστική προσέγγιση στο έργο του εμβληματικού Έλληνα γλύπτη Θόδωρου (Θόδωρος Παπαδημητρίου, 1931–2018). Αντί για μια παραδοσιακή αναδρομική, η έκθεση – σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση – επιλέγει να τιμήσει τη μνήμη και το όραμα του καλλιτέχνη μέσα από μια συνθετική σκηνογραφία ιδεών, διαλόγων και επιλεγμένων έργων του, αναδεικνύοντας όχι μόνο την καλλιτεχνική του πορεία αλλά και τη βαθιά του σκέψη γύρω από τον ρόλο της τέχνης, του δημόσιου χώρου και της κοινωνίας. Η έκθεση εξελίσσεται ως ένα ζωντανό εργαστήριο μνήμης και νοημάτων, και διαρκεί έως τον Οκτώβριο του 2025, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές προτάσεις του φετινού καλοκαιριού στην Αθήνα.