Εκθέσεις στα νησιά για το φετινό καλοκαίρι
Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νησιά αποτελούν πόλο έλξης όλων των φίλων της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές εκθέσεις που σας προτείνουμε να απολαύσετε σε περίπτωση που βρεθείτε σε κάποιο από αυτά τα νησιά! Ίσως μάλιστα να είναι και ένας λόγος να τα επισκεφθείτε!
#1 «Μνήμες από την Ύδρα» του Σωτήρη Σόρογκα
Ιστορικό Αρχείο–Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) | Διάρκεια: 5 Ιουλίου – 30 Ιουλίου 2025
Η έκθεση «Μνήμες από την Ύδρα» του Σωτήρη Σόρογκα, που παρουσιάζεται στην Ύδρα, αποτελεί έναν συγκινητικό εικαστικό φόρο τιμής στο νησί που τόσο σημάδεψε την ψυχή και τη μνήμη του καλλιτέχνη. Με την ιδιαίτερη ασπρόμαυρη παλέτα και τη λιτή, σχεδόν ποιητική γραφή του, ο Σόρογκας αποτυπώνει σκηνές, τοπία και αντικείμενα φθοράς που φέρουν το αποτύπωμα του χρόνου, ανακαλώντας τη βαθιά σύνδεσή του με την υδραίικη γη και θάλασσα.
Η έκθεση δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική αφήγηση· είναι μια εσωτερική ανασκαφή της μνήμης, όπου η Ύδρα λειτουργεί ως τόπος-σύμβολο, γεμάτος σιωπές, απώλειες και υπαινιγμούς, μετατρέποντας την προσωπική εμπειρία του δημιουργού σε συλλογικό βίωμα.
#2 «Λήμνου Περιπλάνησις» του Ανδρέα Κοντέλλη
Χώρος Τέχνης Αποθήκη, παλιό λιμάνι Μύρινας, Λήμνος | Διάρκεια: 1 έως 30 Αυγούστου 2025
Η έκθεση «Λήμνου Περιπλάνησις» του Ανδρέα Κοντέλλη επιστρέφει στην αγαπημένη του πατρίδα, παρουσιάζοντας νέα ενότητα έργων εμπνευσμένη από το νησί. Ο Κοντέλλης επανέρχεται με μια εικαστική επιστροφή στη Λήμνο, ανασυνδέοντας τον ψυχισμό του ζωγράφου με τον τόπο της καταγωγής του. Σε πρώτο πλάνο: η θάλασσα, οι βραχώδεις ακτές, ο κάμπος και το χαρακτηριστικό φως του νησιού, ερμηνευμένα μέσα από τον πλούσιο, εξπρεσιονιστικό χρωματισμό και την έντονη παρουσία γυναικείων μορφών – σύμβολα ελευθερίας και μνήμης . Πραγματικές μορφές από τη ζωή της Λήμνου – πρόσωπα που έχουν σημαδέψει τον καλλιτέχνη – αποκτούν φωνή μέσα στους καμβάδες . Η επιμέλεια ανήκει στην ιστορικό τέχνης Ήρα Παπαποστόλου.
Ο χώρος & η ιστορία
Η Αποθήκη, εικαστικός χώρος που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, ανοίχθηκε πρώτα στο κοινό με έργα του Κοντέλλη το 2015 – και τώρα φιλοξενεί πάλι την έκθεσή του.
#3 Σοφία Φωτιάδου, «Εκεί που γεννιούνται τα όνειρα»
Cyclades Art Gallery, Κέντρο Πολιτισμού Άνω Σύρου (Αίθουσα Μπάμπης Κουλούρας) | Διάρκεια: 3 Σεπτεμβρίου – 15 Σεπτεμβρίου 2025
Η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Φωτιάδου, με τίτλο «Εκεί που γεννιούνται τα όνειρα», θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Σύρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2025».
Πρόκειται για ατομική έκθεση ζωγραφικής που φέρει τον ποιητικό τίτλο «Εκεί που γεννιούνται τα όνειρα». Η έκθεση εντάσσεται στο θεσμό “Syros Culture 2025” και διεξάγεται στην αίθουσα του Άνω Συριανού Πολιτιστικού Κέντρου. Μέσα από τους καμβάδες της, η Φωτιάδου αναδεικνύει έναν εσωτερικό, ονειρικό κόσμο — εκεί όπου γεννιούνται τα όνειρα — συνδυάζοντας τεχνικές ζωγραφικής με έντονα συναισθηματική φόρτιση.
#4 «Takis 1∞»
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σε Αθήνα και Άνδρο | 22 Ιουνίου έως 2 Νοεμβρίου
Η έκθεση «Takis 1∞» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βασιλης & Ελίζας Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι, αποτελεί την πιο εκτενή αναδρομική τιμή στον Πάνο Βασιλάκη (Takis) με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, και διαρκεί από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2025. Αυτή η διοργάνωση, που πραγματοποιείται παράλληλα και στο Μουσείο στην Άνδρο, επικεντρώνεται ειδικά στην Αθήνα στην έντονη σχέση του καλλιτέχνη με τον μαγνητισμό – από τα πρώτα Télésculptures του 1959 ως τα τελευταία Magnetic Fields του 2018, περιλαμβάνοντας εμβληματικά έργα όπως Télépeintures, Magnétrons, Magnetic Walls, Electromagnetic Spheres, αλλά και την ιστορική performance The Impossible – A Man in Space (1960).
Μέσα από αυτές τις δημιουργίες, το κοινό ανακαλύπτει πώς ο Takis αναζητούσε το «τέταρτο πεδίο» – χώρο πλημμυρισμένο από δυνάμεις που αφορούν κάθε πτυχή της ζωής – σε μια εμπειρία που συνδυάζει το μεταφυσικό με το χειροπιαστό. Η έκθεση υποστηρίζεται από συλλογές του Ιδρύματος Takis, ιδιωτικά και δημόσια δάνεια, ενώ πλαισιώνεται με βίντεο ώστε να αναδειχθούν και τα εφήμερα έργα του και συνοδεύεται από ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικονογραφημένο κατάλογο.