Δέκα λόγοι για τους οποίους το μάθημα των Καλλιτεχνικών είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα σχολεία να αποκλείουν το μάθημα των καλλιτεχνικών από το πρόγραμμα σπουδών τους παρά την τεράστια ευχαρίστηση που προσφέρει στα παιδιά. Όμως πέρα από την απόλαυση της συμμετοχής στην καλλιτεχνική διαδικασία, οι τέχνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών σε πολλά επίπεδα.
Ενδεικτικώς παραθέτουμε ορισμένους από τους τομείς τους οποίους προάγει η επαφή με τις τέχνες:
1. Δημιουργικότητα
Η τέχνη προάγει την έκφραση των παιδιών πολύ περισσότερο από ότι οι επιστήμες. Το παιδί καλείται να απαγγείλει έναν μονόλογο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, να αποτυπώσει ζωγραφικά μία ανάμνηση ή να συνθέσει έναν νέο ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο εξασκεί τη δημιουργική του σκέψη, μία δεξιότητα η οποία θα του φανεί χρήσιμη σε κάθε τομέα της ζωής του.
2. Ακαδημαϊκή πρόοδος
Η δημιουργική σκέψη είναι το κλειδί για μία ακαδημαϊκή καριέρα. Οι νέοι οι οποίοι ασκούνται τακτικά σε κάποια τέχνη έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότατες να κερδίσουν κάποιου είδους αναγνώριση στον ακαδημαϊκό χώρο.
3. Κινητικές δεξιότητες
Αυτό αφορά περισσότερο στα νεαρότερα παιδιά τα οποία ασχολούνται ενεργά με τα εικαστικά ή παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Ακόμα και το πιο απλό πράγμα όπως ο τρόπος που κρατάνε το πινέλο, ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κινητικές δεξιότητές τους. Οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα που έχει για ένα παιδί τριών ετών να μάθει να ζωγραφίζει έναν κύκλο και να χειρίζεται ένα ψαλίδι ασφαλείας.
4. Αυτοπεποίθηση
Είναι εύλογο ότι κάθε γνώση που κατακτά ένας μαθητής ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Όμως όταν ένα παιδί καλείται να ανέβει στη σκηνή για να πει ένα τραγούδι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προσωπική του «ζώνη άνεσης» με αποτέλεσμα να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η θετική άποψη που έχει για τον εαυτό του.
5. Οπτική Αντίληψη
Τα εικαστικά μαθήματα είναι υψίστης σημασίας για τα μικρά παιδιά, καθώς ασκούν την οπτική και χωρική τους αντίληψη. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν γνώση του κόσμου πέρα από κείμενα και αριθμούς. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα ασκούν την ερμηνευτική και κριτική ικανότητα των παιδιών, διδάσκοντάς τους πώς να επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα έτσι ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.
6. Λήψη αποφάσεων
Οι τέχνες ασκούν την κριτική σκέψη του μαθητή καθώς τον βάζουν σε μία συνεχή διαδικασία προβληματισμού. Πώς θα εκφράσω τα συναισθήματά μου μέσα από έναν χορό; Πώς θα αποδώσω αυτόν τον χαρακτήρα; Όταν ένα παιδί μάθει να κάνει σωστές επιλογές, oωφελείται στη γενικότερη σχολική του απόδοση και όχι μόνο. Η λήψη ορθών αποφάσεων είναι μία από τις σημαντικότερες ικανότητες που πρέπει να διαθέτει κάθε ενήλικας.
7. Επιμονή
Η τέχνη είναι γεμάτη προκλήσεις. Η κατάκτηση της τεχνικής είναι κάτι που μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές ενός μαθητή. Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα έχει εμπεδώσει το γεγονός ότι η σκληρή δουλειά και η επιμονή αποδίδουν. Αυτή η συνειδητοποίηση θα του φανεί χρήσιμη στη μετέπειτα καριέρα του, όταν θα καλείται να αναπτύσσει συνεχώς νέες δεξιότητες.
8. Συγκέντρωση
Η συγκέντρωση είναι υψίστης σημασίας όταν καταπιάνεσαι με ένα τραγούδι, έναν ρόλο ή μία ζωγραφιά. Και σίγουρα θα σου φανεί απαραίτητη όταν θα κληθείς να μελετήσεις για το πανεπιστήμιο ή όταν θα ασκείς το επάγγελμά σου.
9. Ομαδικότητα
Κάποιες μορφές τέχνης, όπως η ορχήστρα, η χορωδία, το θέατρο ή ένα συγκρότημα, ενέχουν το στοιχείο της συνεργασίας. Οι μαθητές καλούνται να μοιραστούν την ευθύνη του αποτελέσματος και να κάνουν συμβιβασμούς για την επίτευξη ενός κοινού στόχου ο οποίος υπερβαίνει την έννοια της προσωπικής προβολής.
10. Ευθύνη
Τα παιδιά μαθαίνουν ότι φέρουν ευθύνη και κρίνονται για τη συνεισφορά τους σε μία ομαδική δραστηριότητα. Επιπλέον, οφείλουν να αποδεχτούν αυτήν την ευθύνη. Τα λάθη είναι μέσα στη ζωή και το να μάθει κανείς να τα αποδέχεται, να τα διορθώνει και να προχωράει παρακάτω, θα αποβεί σωτήριο στη διάρκεια του μετέπειτα βίου του.
Πηγή εικόνας άρθρου: paidikitexni.gr