Μαθητευόμενοι άγγελοι Νο 2 του Απόστολου Πετρίδη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1988 Μαθητευόμενοι άγγελοι
2009 Μαθητευόμενοι άγγελοι Νο 2
Κάποτε τους ανθρώπους τους μετρούσαν ως «ψυχές» και η σωτηρία της ψυχής ήταν ένα παρήγορο γεγονός.
Τώρα τους ανθρώπους τους μετράνε ως «ψήφους» και η αξιοποίηση της ψήφου είναι ένα παρήγορο γεγονός.
Από τα νεανικά μου χρόνια αισθανόμουν επιτακτική την ανάγκη για μια «επιστημονική αντίληψη της Καλλιτεχνίας» (και μια καλλιτεχνική αντίληψη της Επιστήμης).
Με την εμφάνιση του αείμνηστου T.S.Kuhn στον επιστημονικό χώρο που συνετέλεσε στη δημιουργία μιας νέας έδρας στα Πανεπιστήμια, της Μεθοδολογίας, της Ιστορίας και της Θεωρίας της Επιστήμης, άρχισα να ελπίζω για μια αντίστοιχη δραστηριότητα στο χώρο της Τέχνης. Αλλά, οι ιστορικοί της Τέχνης παραμένουν ακόμη στην νοοτροπία της προγαλιλαιϊκής αντίληψης της Επιστήμης, στα πλαίσια μιας φιλολογίας εξαντλημένης από καιρό.
Αν κάναμε μια γραφικη αντιπαράθεση της πορείας της Επιστήμης και της γλυπτικής (των αγαλμάτων, των τρισδιάστατων έργων Τέχνης) με οριακούς σταθμούς από τα προ-ιστορικά είδωλα, τα αγάλματα της αρχαίας ελληνικής εποχής, τα «συνθετικά εκτρώματα» του Πολυκλείτου, την απουσία αγαλμάτων από την ανατολική χριστιανική εκκλησία, την αναγέννηση και τον «μοντερνισμό», πιστεύω πως θα προέκυπταν σπουδαία συμπεράσματα που πιθανόν να οδηγούσαν, παράλληλα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημιουργία κάποιου πνευματικού συνασπισμού που πιθανόν να αναχαίτιζε την πορεία προς το ηθικό-πνευματικό χάος που οδηγείται την ανθρωπότητα.
Μέχρι τότε εγώ θα επιμένω για μια «νεοειδωλολατρική» αντίληψη της λειτουργίας των εικαστικών έργων Τέχνης κοινή συναινέσει της σύγχρονης Επιστήμης, της χριστιανικής Θρησκείας και ερήμην της Πολιτικής.
Άγγελος, αρχαία ελληνική λέξη, αρχικά σήμαινε αγγελιοφόρος, κομιστής ειδήσεων. Μετέπειτα εκκλησιαστικά πνεύματα διάμεσα μεταξύ θεού και ανθρώπων Σε εικαστικά έργα Τέχνης παρουσιάζονται ως ανθρωπόμορφα όντα με φτερά.
Οι Μαθητευόμενοι άγγελοι δεν σκοπεύουν στη δυνατότητα πτήσεων τύπου Δαιδάλου – Ικάρου ή αρχαγγέλου Γαβριήλ- Μιχαήλ αλλά στην σωστή, «οικονομικότερη» αυτό-μεταφορά του βάρους του σώματος των ανθρώπων, ειδικά των υπέρβαρων.
Και την κατά βούληση ανάκληση εκείνου του γοητευτικότατου ονείρου που αισθάνεται κανείς ότι πετάει.
Πιστεύω πως κάποιοι αγαλματοποιοί μπορούν να συνεργασθούν επιτυχώς με κάποιους μηχανικούς και ορθοπεδικούς για αυτόν το σκοπό, όπως και για μια μέθοδο διατήρησης του ιδανικού βάρους του σώματος (καταργώντας το μαρτύριο της δίαιτας ) και της εφ΄όρου ζωής ευεξίας κάθε ανθρώπου.
Απόστολος Πετρίδης
Ανεξάρτητος διανοούμενος εικαστικώς
Ελληνολόγος και ερασιτέχνης προφήτης.