«Η γενιά του ’60 προσφέρεται για έργα σε καλές τιμές»: Συνέντευξη με τον συλλέκτη Κυριάκο Τσιφλάκο
Αναδημοσίευση από εφημερίδα Liberal
Συνέντευξη: Κυριάκος Τσιφλάκος
Από τους πιο αθόρυβους, αλλά εξαιρετικά μεθοδικούς συλλέκτες έργων της σύγχρονης ελληνικής τέχνης είναι ο Κυριάκος Τσιφλάκος. Τον παλιό καλό καιρό των εγκαινίων σε γεγονότα που συγκέντρωναν την εικαστική κοινότητα, πάντοτε μου έκανε εντύπωση η σεμνή και διακριτική παρουσία του. Παρά το γεγονός ότι κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο «διάβασμα» του συλλέκτη, εκείνο που τον ξεχώριζε στις πολύβουες βραδιές, ήταν το «κοίταγμα» που είχε, μια περιπλάνηση «κατά μόνας» μπροστά στο ίδιο το έργο τέχνης.
Με λαμπρές εγκύκλιες σπουδές (απόφοιτος του Μετσοβίου, συνέχισε μεταπτυχιακά στην επιχειρησιακή έρευνα και την πληροφορική, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Cranfield και στη συνέχεια, παίρνοντας διδακτορικό στο Imperial), ο Τσιφλάκος έχει μια εξίσου ζηλευτή επαγγελματική πορεία στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων και των ασφαλειών από το 1995 έως το 2010 ως στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας και από το 2010 μέχρι σήμερα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη και τη συλλογή έργων, εστιάζοντας στην περίοδο από το 1960 και μετά.
«Η γενιά του ’60 προσφέρει ακόμα σε έναν συλλέκτη τη δυνατότητα να αποκτήσει κορυφαία έργα των πιο σημαντικών δημιουργών της γενιάς αυτής και μάλιστα σε σχετικά καλές τιμές» εξηγεί στο Liberal Markets ο Τσιφλάκος που βλέπει τη συλλογή «σαν ένα ζωντανό οργανισμό που μεταλλάσσεται και εξελίσσεται». Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ξετυλίγει την «στρατηγική» του και μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές με ένα νέο συλλέκτη.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μυλωνά
– Πότε μπήκε η τέχνη στη ζωή σας;
Με την ευρύτερη έννοια της εκτίμησης του “ωραίου” και της αισθητικής απόλαυσης που μπορεί να εισπράττει ένας άνθρωπος μέσα από την αλληλεπίδρασή του με τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, τα βιβλία και γενικά με κάθε μορφή τέχνης, η τέχνη ήταν πάντοτε παρούσα στη ζωή μου. Όπως θέλω να πιστεύω, η τέχνη είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, παρούσα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Όμως με την έννοια της συστηματικής ενασχόλησης με την τέχνη και ειδικότερα με τις εικαστικές τέχνες (εκτός από τη ζωγραφική, αναφέρει και την γλυπτική και τη φωτογραφία), η τέχνη μπήκε στη ζωή μου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Είχα ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές μου σε αντικείμενα μη σχετικά με την τέχνη και είχα αρχίσει να εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Έτσι η ενασχόλησή μου με το χώρο των εικαστικών τεχνών ξεκίνησε ως μια παράλληλη ενασχόληση, ως ένα “χόμπι” θα μπορούσα να πω, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σταδιακά και παράλληλα με την καλλιέργεια του “ματιού” και τον εμπλουτισμό των γνώσεων και της εμπειρίας μου επάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.