Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Παιδιά: Αποδομώ και αναδομώ: Η τεχνική του κολάζ
Όταν, ως θεατές, κατανοούμε τις προσπάθειες του καλλιτέχνη,
αναδημιουργούμε τη διαδικασία της αυτό-ανακάλυψης,
συνεπώς γινόμαστε κι εμείς καλλιτέχνες.
Freeland, S., Μα είναι αυτό τέχνη;, εκδ. Πλέθρον, Ακινα, 2005
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον επιτυχημένο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σεζόν 2017-2018 και εξακολουθώντας να επιδιώκουμε την καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθητηρίου των νεότερων γενεών, σχεδιάσαμε και και εφαρμόζουμε και το 2019 έναν κύκλο τεσσάρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στόχος των προγραμμάτων είναι η εξοικείωση και η πολυαισθητηριακή αλληλεπίδραση των παιδιών με το έργο σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Παράλληλος στόχος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα του χώρου μιας γκαλερί, που αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό χώρο για τον καλλιτέχνη, μετά το εργαστήριο του, αλλά και το διαμεσολαβητικό κρίκο ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το ευρύ κοινό.
Έχοντας ξεκινήσει με την τριλογία των σχημάτων (κύκλος-τρίγωνο-τετράγωνο), τέσσερις νέες έννοιες και αντίστοιχες τεχνικές γίνονται εκ νέου το όχημα-αφορμή για νέα ταξίδια στην τέχνη, με στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των παιδιών με μορφές έκφρασης. Έργα που βρίσκονται στους χώρους της γκαλερί αξιοποιούνται για να δημιουργούν προβληματισμό και έμπνευση.
1. Αποδομώ και αναδομώ: Η τεχνική του κολάζ / Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019
2. Αγγίζω-αισθάνομαι-πλάθω: Η γλυπτική με πηλό / Σάββατο 30 Μαρτίου 2019
3. Ορατό-μη ορατό, χρώματα και υπαινιγμοί: Η ζωγραφική με νερομπογιές / Σάββατο 4 Απριλίου 2019
4. Συνθέτω κι ονειρεύομαι: Η μεικτή τεχνική / Σάββατο 1 Ιουνίου 2019
Ερχόμενα σε επαφή με γνωστές τεχνικές, τα παιδιά μπορούν όχι μόνο να εκφράσουν τη δική τους δημιουργικότητα, αλλά και να κάνουν τα θεμέλια για την κατανόηση του έργου τέχνης. Τα τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα για κάθε
διαφορετική τεχνική, ειδικά σχεδιασμένα, βασισμένα στη θεωρία του εποικοδομισμού και τις κοινωνικοπολιτισμικές θεωρίες για τη μάθηση.
Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στους χώρους της γκαλερί. Με αφορμή τη συλλογή των έργων του Εικαστικού Κύκλου και οπτικά, απτικά και ηχητικά ερεθίσματα, αλλά και με τη φυσική παρουσία καλλιτεχνών (όταν αυτό είναι δυνατό) τα παιδιά καλούνται να γνωρίζουν τον κόσμο των έργων τέχνη, αλλά και να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν!
Αυτή τη χρονιά η αναζήτησή μας κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εξετάζοντας τη γνωστική και συναισθηματική πρόοδο των παιδιών, δηλαδή το ποιες γνώσεις αποκομίζουν τα παιδιά αλλά και τα αν απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, θα αξιοποιούμε τα αποτελέσματα για την συνεχόμενη βελτίωση της παρεχόμενης εμπειρίας (με απώτερο στόχο να αποτελέσει ανακοινώσιμη σε συνέδριο εκπαιδευτική διαδικασίας).
Σε συνεργασία με την Πόπη Γεωργοπούλου, μουσειολόγο και μουσειοπαιδαγωγό, με πείρα στον σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για μουσεία και χώρους πολιτισμού, ευελπιστούμε να προσφέρουμε στα παιδιά έναν δρόμο για τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των παιδιών σε γκαλερί.