ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 130€

Ατομική Έκθεση “CARRÉ-CARRÉ – Άγγελος Σπάρταλης”

CARRÉ-CARRÉ (oδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού), είναι ο τίτλος της έκθεσης του Άγγελου Σπάρταλη που θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Κύκλο Sianti από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2021.
Όπως σημειώνει ο Άγγελος Σπάρταλης, η ενότητα των νέων έργων του με τον γενικό τίτλο CARRÉ-CARRÉ αποτελεί μία καλλιτεχνική αντίδραση στην “ποινικοποίηση” της χειραψίας, της αγκαλιάς, του φιλιού, της ανθρώπινης επαφής γενικά, σε καιρούς επιδημιών, όπως αυτή η επιδημία του θανατηφόρου κορονοϊού που ζούμε τώρα.

Ο Άγγελος Σπάρταλης και η Βασιλική Σιαντή συζητούν για την έκθεση 

Ο καλλιτέχνης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ενότητα περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους ζωγραφισμένες στο χέρι και προσχέδια ταινιών. Νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια που αγκαλιάζονται και φιλιούνται για πρώτη φορά, ένα καναρίνι που κελαηδά μοναχό στο κλουβί του, ένα παιδί που χαϊδεύει και φιλά τα παιχνίδια του, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι στις ταινίες αυτές, στις οποίες το κάθε ένα καρέ είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, αλλά, απομονωμένοι όπως ήμαστε, εγκλωβισμένοι στο σπίτι-φωλιά-σπηλιά μας, μέσα στον επιβεβλημένο “κανιβαλισμό” του εγκλεισμού, υπάρχει ξαφνικά πολύς χρόνος. Φανταστείτε έναν ζωγράφο μέσα σε ταινία του Οικονομίδη, να ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ηρεμία, προσήλωση και μαστοριά την ίδια στιγμή που άλλοι ένοικοι του σφραγισμένου από τις στρατιωτικές υγειονομικές υπηρεσίες κτιρίου ξεσκίζουν τις σάρκες τους απολαυστικά αργά, με σύντομες ταπεινωτικές λέξεις και χορογραφημένες πράξεις βίας».

Κατάλογος Έκθεσης 

 

Το κάθε καρέ των ταινιών του Άγγελου Σπάρταλη είναι ένα αυτόνομο και μοναδικό έργο τέχνης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην πραγμάτωση του μεγάλου σχεδίου, της ταινίας – δηλαδή- στην οποία μετέχει. Στην ενότητα περιλαμβάνονται καρέ από τις ταινίες «Το πρώτο φιλί», «Καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Κόκκινη αγκαλιά» και «Το δεύτερο φιλί (Το δάσος)». Στο soundtrack των ταινιών συμβάλουν με πρωτότυπες συνθέσεις οι μουσικοί Πάρις Περυσινάκης, Βασίλης Μυρσινιάς, Αντώνης Παπασπύρος και Ζηνοβία Αρβανιτίδη ενώ κείμενα του Σπάρταλη αφηγούνται μεταξύ άλλων η Δήμητρα Σπάρταλη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Αργύρης Μπακιρτζής και η Victoria Hislop.

Τρία από τα 50 ζωγραφισμένα στο χέρι καρέ της ταινίας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ
24×33εκ., λάδι σε χαρτί canson με επίστρωση λινού, 290gr

Από την πλευρά του, ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης γράφει χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτή την ενότητα έργων, ο Σπάρταλης επιδεικνύει με χειρουργική ακρίβεια τον τρόπο, με τον οποίο το πιο ανθρώπινο, τρυφερό, άδολο, αυθόρμητο πράγμα, ένα φιλί, μπορεί -υπό ιδιάζουσες συνθήκες- να καταστεί θανάσιμη απειλή. Η επιθυμία, ο έρωτας, να καταστούν θάνατος. Όπως τώρα, κακή ώρα. Αλλά και παράλληλα να γίνει θέμα μεγάλης τέχνης. Μιας τέχνης τόσο δικής μας όσο και αυτονόητα παγκόσμιας. Δηλαδή, που να ενδιαφέρει και να αφορά στον κάθε ένα πάνω στον πλανήτη, αφού πρόκειται για την κοινή μας μοίρα».


Ο Χάρης Καμπουρίδης σε σημείωμά του αναφέρει «Το εικαστικό και κινηματογραφικό έργο του Άγγελου Σπάρταλη, όπως παρουσιάζεται στην ενότητα CARRÉ- CARRÉ, είναι εξαιρετικό και ελκυστικό και ως σύλληψη καλλιτεχνική και ως νόημα- περιεχόμενο. Εγκάρδια τον συγχαίρω και τον καμαρώνω. Τον ευχαριστώ, επίσης, που έχει όρεξη και έμπνευση σε μια εποχή που όλα σταμάτησαν να δημιουργεί έργα πρωτοπόρα, υβρίδια μεταξύ του κινηματογράφου με το νευρικό μοντάζ και της ζωγραφικής με την δυνατή πινελιά», ενώ ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Οικονομίδης χαρακτηρίζει τον Άγγελο Σπάρταλη ως «παίχτη της ζωής και της τέχνης, ξωτικό της Κρήτης και των Εξαρχείων, της ζωγραφικής και του σινεμά»

Ο Άγγελος Σπάρταλης μας ξεναγεί στο ατελιέ του και στη διαδικασία παραγωγής των καρέ

Job_7651α
Job_7652α
Job_7655α
Job_7656a
IMG_0038

Διάρκεια: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα
Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη | Μετρό Ευαγγελισμός | Περιοχή Χίλτον

Δείτε στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης ⬇︎

Το πρώτο φιλί ⬇︎

Εμφανίζεται: Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη και ο Δημήτρης Φλουτσάκος
Αφηγείται: Άγγελος Σπάρταλης
Ακούγεται και η φωνή της Δήμητρας Σπάρταλη.
Μουσική: Ζηνοβία Αρβανιτίδη
Hχητικός σχεδιασμός: Βασίλη Μυρσινιά
Wish You Luck films (c) 2019-2020

Κοιμήσου Αγγελούδι μου ⬇︎

ζωγραφική, κείμενο, σκηνοθεσία, μοντάζ:  Άγγελος Σπάρταλης
εμφανίζεται και αφηγείται: Δήμητρα Σπάρταλη
πρωτότυπη μουσική, σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Μυρσινιάς (Renegade Instruments)
παραγωγή: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου
Wish You Luck films (c)2020

Το δεύτερο φιλί (Το δάσος) ⬇︎

κείμενο, ζωγραφική, σκηνοθεσία, μοντάζ: Άγγελος Σπάρταλης
βοηθός ζωγράφου: Μάρα Αποστολάκη
αφήγηση: Αργύρης Μπακιρτζής
μουσική: OBLIVION- Αντώνης Παπασπύρος
φωτογράφιση έργων: Γιάννης Μπούσδογλου
παραγωγή: wish you luck films
παραγωγοί: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου

Καναρίνι στο ανθρακωρυχείο ⬇︎

αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος
μουσική, σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Μυρσινιάς (Renegade Instruments)
Ακούγεται το τραγούδι “813” από τον δίσκο “XX”
παραγωγή: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου
Wish You Luck films (c)2020

Updating ..
Το καλάθι σας είναι άδειο.
Call Now Button