Κωδικός:
Ζ45-20

Τίτλος:
Gilbert and George

Διαστάσεις:
100 x 120 cm

Υλικό

Ακρυλικό σε καμβά

Περιγραφή:

Έτος δημιουργίας 2017

Ενδιαφέρομαι
 

Θανάσης Λάλας

Ο Θανάσης Λάλας, πολύπλευρος άνθρωπος και καλλιτέχνης, έχει αφοσιωθεί στην τέχνη τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια. Με ξεχωριστή πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας καινοτόμων εντύπων, επιλέγει τον δρόμο της ζωγραφικής όπου αναπτύσσει μια ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τη σπουδή των έργων μεγάλων καλλιτεχνών σε μουσεία και ζώντας κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. Ανθρωποκεντρικός, με ποιητικό σουρεαλισμό εικονοποιεί έναν πρωτότυπο, φανταστικό κόσμο.

Ο Λάλας με το εικαστικό του έργο, όπου πολλές φορές ενσωματώνει τον γραπτό λόγο, αφηγείται εσωτερικές καταστάσεις και τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη γραμμή να κυριαρχεί, δημιουργεί πλακάτες επιφάνειες χρώματος σε μαύρα περιγράμμτα, γκροτέσκες φιγούρες, κυματιστές κινήσεις, χρωματικές εντάσεις, άλλοτε στα ιδιαίτερα γλυπτά του, σε τραπεζομάντηλα εστιατορίου, σε πόρτες, τοίχους και κάθε χρηστικό αντικείμενο. Φαντασία, πάθος, πληθωρικότητα, ειρωνεία και χιούμορ διαπνέουν τις μοναδικές συνθέσεις του. Η γνησιότητα της έκφρασης είναι σημαντική για τη λειτουργία της τέχνης για εκείνον, καθώς: «Τα πράγματα όταν τα κάνεις από ψυχής και με πάθος, μεταμορφώνονται σε πολιτισμό».

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 19.. και σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Μαϊάμι. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, έχοντας στο ενεργητικό του τρεισήμιση χιλιάδες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και τη δημιουργία τριαντατριών πρωτότυπων επιτυχημένων περιοδικών. Το 2003 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Η τέχνη μετασχηματίζει το τίποτα σε κάτι, τον χρόνο σε αιωνιότητα και τον άνθρωπο πάνω στη γη σε πουλί με φτερά στον ουρανό….. Θ.Λ.

Ατομικές

2003 Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, Αθηναΐς, Αθήνα. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα

2005 Γκαλερί ΟΜΙΚΡΟΝ, Λευκωσία. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα

2010 Μουσείο Διαχρονικής Τέχνης Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς, Αθήνα. Οργάνωση «Ο Φιλελεύθερος – Μουσείο Πιερίδη» Ο κόσμος μου

2013 Gallery Opera, Παρίσι

2013 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Lala’s choices

2013 Nest Gallery, Γενεύη. Thanasis Lalas Un monde enigmatique

2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Γιορτή χρωμάτων

2014 Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα. Table Art

2015 Alpha C.K Art Gallery, Λευκωσία. Ένα νησί σε μια θάλασσα χρωμάτων

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα video art

2015 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι

2016 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι

2016 Ι-D Κολωνάκι, «Η ολιστική παρουσίαση του εικαστικού Θανάση Λάλα»

2016 Μουσείο Θεοχαράκη, παρουσίαση Βιβλίου «Το ζόρικο Κύτταρο» και η ολιστική δουλειά του Θανάση Λάλα

2017  Εικαστικός Κύκλος Sianti, Αθήνα, “Heard”

Ομαδικές

Πάτρα

Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα

2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art-fleur-t

2015 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art Bazaar

2017 Art Athina Εικαστικός Κύκλος Sianti

Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές

Εθνική Πινακοθήκη

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Συλλογή Δάκη Ιωάννου

Συλλογή Δημήτρη Κοπελούζου

Συλλογή Theo Roussis

Συνεργασία με την David Benrimon Fine Art, New York

Έχετε ένα συγκεκριμένο, δικό σας στυλ. Αυτό ξέρετε το βρίσκει ένας άνθρωπος χωρίς να πιέζεται. Όταν τον πρωτοέδειξα μου έλεγαν ότι αυτά τα σχέδια έχουν ένα χαρακτήρα ξεχωριστό, μια δική τους ταυτότητα. Δεν ξέρω να σου πω τι συμβαίνει στα σκοτεινά μονοπάτια του εαυτού μας, δηλαδή από που προέρχονται όλα αυτά. Είναι μία ανθρώπινη μορφή που την επινόησα για να εκφράσω το βασικό μήνυμα που ήθελα να πω ότι ζούμε σε μια εποχή που ε΄χουμε γυρίσει την πλάτη στις αισθήσεις. Ενώ βλέπουμε, δεν βλέπουμε, ενώ ακούμε δεν ακούμε, ενώ αγγίζουμε δεν αγγίζουμε, και ήθελα να φτιάξω μια ειδική φυλη΄ανθρώπων που είναι πολύ πιο εσωτερική, γι’ αυτό βλέπετε τα σώματα έχουν λαβύρινθους, έχουν αδιέξοδα, έχουν διαδρόμους, έχουν αιχμές, βέλη. Είναι όλο αυτό το οποίο συμβαίνει μέσα μας και ο σωματότυπος είναι ένα πράγμα το οποίο κρύβει ίσως όλο τον κόσμο του κάθε ανθρώπου. Μέσα από αυτές τις ζωγραφιές προσπαθώ να δείξω ότι εντός μας είναι ο κόσμος και όχι εκτός. Με το εντός μας λειτουργούμε στην καθημερινότητα μας στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα μας είναι η συμμετοχή χιλιάδων εσωτερικών κόσμων. Αυτό το πράγμα μου βγήκε σε μορφή, οι μορφές αυτές είναι αλλοιωμένες γιατί ουσιαστικά δημιουργούν διογκώσεις στα κύρια κέντρα της άισθησης, δηλαδή τα χέρια είναι μεγάλα, τα αυτιά είναι μεγάλα, ένα μάτι. Οπότε είναι το μήνυμα ότι οι αισθήσεις επανέρχονται. Πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα, πρέπει να ξανακούσουμε τα πράγματα, να ακούμε με τα αυτιά μας. Να φθάνει η εσωτερικόΠηγή: reporter.com.cy
safe payments
Updating ..
Το καλάθι σας είναι άδειο.